Annons

Långtidsarbetslösa bör få gratis yrkesutbildning

Socialdemokraterna har slagit fast målet om att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet. Det är utmärkt och markerar tydligt vad vi tycker är viktigast. Samtidigt är det en stor och svår utmaning. Vi är övertygade om att det är möjligt att nå målet, men det kräver en rejäl debatt om vägen dit, inte minst inför vår kommande kongress. Det skriver S-politikerna Lars Stjernkvist och Teresa Carvalho.

Publicerad

Idag är nästan 120 000 personer arbetslösa utan mer än grundskoleutbildning i bagaget. Trots att många har erfarenhet av arbetslivet har de ofta en lång väg till ett fast jobb. Den viktigaste förklaringen är att en övervägande del av de arbetstillfällen som skapas i dag kräver minst gymnasieutbildning eller någon form av formell yrkesutbildning. Paradoxalt nog har vi en hög arbetslöshet samtidigt som de nya jobben blir allt fler på många platser runt om i landet. Andelen lediga jobb som inte kräver någon som helst formell kompetens minskar. Arbetsgivare vittnar om att de låter bli att anställa för att det är svårt att hitta rätt kompetens.

Att efterfrågan på utbildad och kvalificerad arbetskraft ökar är ingen dålig utveckling för samhället. Sverige ska vara ett land som konkurrerar om de kvalificerade jobben och erbjuder bra villkor för de anställda. Men för enskilda kan det vara problematiskt. Det är inte längre möjligt att som tidigare gå direkt från grundskolan till ett hyfsat avlönat arbete inom monteringsindustrin. Den typen av arbetsplatser har i stor utsträckning robotiserats eller flyttat till låglöneländer. Äldreomsorgen rekryterar inte längre några hemmafruar utan formell utbildning. Tröskeln till arbetsmarknaden har höjts.

Annons
Annons
Annons