Annons

”Längtan är en förstklassig drog”

BERÄTTELSER. Artikelserien om längtan avslutas här med med berättelser, reflektioner och synpunkter från läsare.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Snabbspola artikelserien om längtan med hjälp av bildspelet.

Bild 1 av 12

20/12. Barn på Årstadalsskolan i Stockholm berättade om vad de längtar efter.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 2 av 12

21/12. Anna och Mikael Wiik har försökt att bli med barn i tre år. I sin ”längtanslåda” har Anna samlat böcker om graviditet och små söta barnkläder, för att hålla hoppet och humöret uppe. Hon köper då och då, brukar passa på när det är re

Foto: IDA LING FLANAGAN Bild 3 av 12

22/12. Anni Jobe var bara fyra år när hennes pappa flyttade till Gambia. Kvar i Sverige har hon bott med sin finska mamma – men hela tiden hållit kontakten med pappa.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 4 av 12

23/12. Owe Wikström har en djupt kluven inställning till kyrkan som institution och dogmsystem, men söker sig gärna till kyrkor. Julnattens mässa är ett kondenserat uttryck för mötet mellan längtan och det efterlängtade, säger han.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 5 av 12

27/12. – Finast kan vara att skiljas, och att vara åtskilda, om det inte är för en alltför lång period. Det är en ljuv smärta att längta efter den man älskar, säger Rikard Wolff, som ofta jobbar hårt och i perioder bara kan umgås med sin kärlek via telefon, sms eller mejl.

Foto: VERONICA KINDBLAD Bild 6 av 12

28/12. Lena Forsell har blivit sjuk då hon kvävt sin längtan efter det himmelska, eller glömt bort att vara i kontakt med jorden. Nu har hon hittat en bättre balans, i en rörmokares famn.

Foto: KARIN NILSSON Bild 7 av 12

29/12. Berit Bernelycke längtade till landet och hamnade där. Men nu är hon på väg tillbaka till Stockholm. Här är hon på Hornsgatan på Söder.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 8 av 12

3/1. Bostadsdrömmar kan övergå till ren besatthet. Meghan Daum skrev en bok om sitt bostadsknarkande.

Foto: SCANPIX, AP Bild 9 av 12

4/1. Drömmen om pengar exponeras bland annat på bloggar där skribenterna berättar om hur de ska bli rika. Illustration: Helena Shutrick

Bild 10 av 12

5/1. Man kan längta efter mycket, även efter sig själv och en bättre självkänsla, anser coachen Mia Lehndal. För att finna sig själv använder hon bland annat yoga och meditation.

Foto: LARS PEHRSON Bild 11 av 12

6/1. En oljemålning väckte Bo Stenhammars längtan i barndomen. Här är han i Stockholm men han har också en tillvaro i Loftahammar där han växte upp.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 12 av 12

Längtan är egentligen en stark känslostämnings klara efterskalv, så stark att den vill driva dig tillbaka till det som i stunden levandegjorde dig och väckte dig. Till den stund när du var ett med känslan, eller nej, när du var känslan.

Längtan är en förstklassig drog. Den är sig själv nog och behöver inte föremålet för sig. Dess föremål är bara en blek kopia av den längtan som sedan följer, vilket du snart upptäcker om du händelsevis uppnår föremålet för din heta längtan och kanske till och med tillåts ”äga” det. Det visar sig att det inte blev så som du föreställde dig. Ty det är längtan som är originalet. Det du vill nå är inte föremålet, det vill säga det som är föremålet, utan själva målet i sig, så klart, vilket i sin tur är att vara (lyssna noga nu…) levandegjord. Det är precis så enkelt det är. Du vill vara levande. Och säg mig någon eller något som kan få dig att känna dig så starkt levande som en högoktanig, över allt annat högt stående, längtan.

Annons
Annons
Annons