Annons
X
Annons
X

Långt kvar till företagarparti

SÖNDAGSKRÖNIKA

Vi är det nya småföretagarpartiet, säger socialdemokraterna Luciano Astudillo och Thomas Östros i en tv-sändning från partikongressen. Nej, dit är det långt. Men det är utmärkt om den socialdemokratiska charmoffensiven kan få bättre fart på regeringens företagarpolitik.

Det är inte tu tal om att Socialdemokraterna – eller i alla fall partiets ledning – försöker att mejsla ut en ny profil. ”Vi är både löntagarnas och företagarnas parti”, förkunnade Sven-Erik Österberg i sitt kongresstal. I pressmeddelandet om jobbpolitiken läser man att ”Socialdemokraterna ska ha den mest framtidsinriktade politiken för entreprenörer och företagare.” Så har det inte alltid låtit, om man uttrycker sig försiktigt.

Men det är fortfarande långt mellan retorik och praktik, och det är fortfarande främst i toppen som retoriken praktiseras. Bland medlemmarna som har skrivit motioner till kongressen tycks det mesta vara mer angeläget än mer företagsamhet. Luciano Astudillo må ta av sig hatten för företagarna men ombudsmännen drar hellre ner den över öronen. I leden är det A-kassan som är den riktigt heta framtidsbranschen. Så blir också åtgärderna som ska främja företagsamheten lama eller vaga, medan de skarpa kongressbesluten går företagsamhetskulturen emot.

Annons
X

Kongressen vill att socialförsäkringarna ska bli bättre för företagare. Någon – förmodligen staten – ska starta ”framtidsprogram” för de kreativa branscherna och tjänstesektorn ska få utvecklingshjälp. Man säger att det behövs bättre tillgång till riskkapital.

Rättvisare socialförsäkringar för företagare är en god idé. Idag får företagarna betala till systemen fullt ut utan att ha någon verklig möjlighet att utnyttja förmånerna. Men S är tvåa på bollen, eftersom regeringen till sist lade fram ett antal förbättringsförslag i samband med budgetpropositionen i september.

För tjänstesektorn ska de diffusa utfästelserna om ”satsningar” jämföras med det tydliga kongressbeslutet om att ta bort avdragsrätten för hushållsnära tjänster, och talet om brist på riskkapital klingar väldigt ihåligt när partiet samtidigt vill höja marginalskatterna och återinföra förmögenhetsskatten. Den överlägset viktigaste källan till risk- kapital för nystartade företag är sparpengar hos familjemedlemmar, vänner och bekanta, men socialdemokratin har inte skuggan av en antydan till en idé om en tanke om en ny politik som kan stärka det folkliga ägandet.

Över huvud taget är det märkligt hur lite ”jobbkongressens” tunga beslut handlar om jobb och företagsamhet och hur mycket de handlar om utgifter för staten och om att det ska löna sig mindre att jobba. Partiledningens segrar i debatterna har inte handlat om att flytta fram positionerna utan om att sätta stopp för en del av partivänsterns krav på återställare.

Det blev nej till högre ersättning i A-kassan än 80 procent av lönen, men det blev inget ja till att det ska löna bättre sig att arbeta. Det blev nej till att i ett slag ta tillbaka de tre första stegen i jobbskatteavdraget, men det blev inget ja till att minska straffskatten på utbildning och företagsamhet. Tvärtom vill såväl Mona Sahlin som partivänstern höja världens högsta marginalskatter och avlägsna sig ännu längre bort från den skattereform som Ingvar Carlsson och Stig Malm en gång var mer och lotsade i hamn. Det blev nej till totalt förbud för friskoleföretag att dela ut vinst till ägarna, men det blev inget bejakande av välfärdsföretagandet som framtidsbransch. Och självfallet var det LO:s Wanja Lundby-Wedin, inte Företagarnas vd Anna-Stina Nordmark Nilsson, som Mona Sahlin lovade evig trohet i sitt invigningstal.

LO kräver högre A-kasseersättningar och rätt till heltidsanställning. Företagarna kontrar med sänkta arbetsgivaravgifter och fria- re arbetsrätt. I det valet har ”Det nya småföretagarpartiet” ingen som helst beslutsvånda, utan det tar sådär 0,1 millisekunder innan man går på LO:s linje. Som kompensation föreslår kongressen att det ska kunna betalas starta eget-bidrag även till dem inte har fyllt 25 år, och vem vet: Det kanske kan bli en tröst för de ungdomar som blir av med jobbet ifall deras arbetsgivare tvingas erbjuda heltid.

Men, men … Det är ett fall framåt att det finns socialdemokrater som talar företagsamhetens språk, och allianspartierna ska inte tro att de kan slå sig till ro. Regeringen Reinfeldt har fattat en del bra beslut för svensk småföretagsamhet, men man har gjort mindre än vad många företagare hoppats och man har inte placerat företagandet i politikens mitt och talat om hur helt avgörande det är för vår framtida sysselsättning och välfärd. Det överlägset bästa sättet att bemöta de rödgröna partiernas inviter är att höja sina egna ambitioner.

PJ Anders Linder är politisk chefredaktör i SvD.
pj.anders.linder@svd.se

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X