Annons

Björn Billing:Långt ifrån Shangri-la

Inget land har drabbats lika hårt av nedgången i fritidsresor som Nepal. Men det finns värre ormar i paradiset än kapitalismen och beroendet av turism. Maoisternas våld har de senaste två åren gjort byarna till tomma spökstäder.

Under strecket
Publicerad

Kommer ni ihåg Kalle Anka-berättelsen? Farbror Joakim har fått ett nervöst sammanbrott. Pressen att ständigt behöva skydda sina älskade pengar från tjuvar och baksluga tiggare har knäckt honom. Tillsammans med några släktingar reser Joakim bort, bort från allt som tidigare har varit hans liv. Av en slump hamnar sällskapet i det okända landet Trala La, en dal skyddad av gigantiska berg. Landet är en sann idyll. Här lever man visserligen enkelt, men alla människor utstrålar inre harmoni. Och allra bäst: pengar existerar inte.

Farbror Joakim har funnit sin räddning. Han behöver inte längre sin stressmedicin. Men när han öppnat den första flaskan för att hälla ut medicinen händer något. En inföding tar fascinerat upp den blanka kapsylen. Ryktet sprider sig om dyrgripen. Snart börjar man köpslå om den. Och snart får folk reda på att Joakim äger ett stort antal kapsyler - han är rikast av dem alla. Landet genomsyras av dittills okända fenomen som girighet och avundsjuka. Den kapitalistiska ormen ringlar genom Trala La.

Annons
Annons
Annons