Annons
X
Annons
X

Sanna Rayman: Långsiktigt fluff mot akut läge

Mehmet Kaplan
Mehmet Kaplan Foto: CHRISTINE OLSSON/TT

**Kritiken mot bostadsminister **Mehmet Kaplan har hittills varit att han är för osynlig. Men i går såddes fröna för en ny typ av kritik. I en debattartikel i DN trängdes fluffiga och imprecisa löften med självmotsägande och sinsemellan obegripliga ståndpunkter.

Vi har ett exceptionellt läge och en akut bostadskris, förkunnar Kaplan – för att i nästa andetag berätta att denna akuta situation inte ska lösas i hast. I stället är tanken att vi ska ”ta avgörande steg för att skapa hållbara förutsättningar”. Jojo. Exceptionella lägen kräver exceptionellt munläder.

Kaplan skriver även att det efter flera decennier ”står klart att marknaden inte klarar att lösa krisen”.

Annons
X

Hur vet Kaplan det, frågar man sig, med tanke på att marknaden aldrig fått någon chans i vårt genomreglerade Bo-Sverige? Är hans departement månne utrustat med en marknadssimulator som har testats mot de svenska förhållandena?

Än mer förbryllande blir det när ministern följer upp avfärdandet av marknaden med propåer om ökad konkurrens. Man får väl vara glad för det lilla.

Kaplan slår **även **fast att de hus vi bygger i dag ska stå i ”många år”. Hållbarhet är förstås en grön dygd, men den skorrar betänkligt med planerna på att snabbt uppföra modulhus för att ta udden av bokrisen bland nyanlända och studenter. Här talar vi ju om enorma investeringar – i hus av temporär art.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Talande nog nämner Kaplan inte några av de många andra förslag som Boverket nyligen lämnat till regeringen i syfte att lösa bokrisen bland nyanlända. Här ryms kontroversiella idéer som att centralisera bostadsförmedlingen och tvinga privata värdar lämna in lediga lägenheter, varvid nyanlända ska ges förtur. Vidare föreslås att staten ska kunna kliva in och expropriera byggbar kommunal mark, exempelvis för att uppföra nämnda modulhus.

  Dessa idéer talar Kaplan tyst om. I stället skriver han att regeringen är tydlig med sitt mål om att bygga 250 000 bostäder till 2020. Han lovar också att staten ska ta ekonomiskt ansvar för byggandet.

  På vilket sätt och med hur många pengar? Ah, tyvärr tog tydligheten slut precis där!

  Annons

  Mehmet Kaplan

  Foto: CHRISTINE OLSSON/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X