Långsamt förfall kostar miljoner

Anrika Lindgården på Djurgården har långsamt förfallit och nu väntar troligtvis en rivning. Samtidigt kritiserar revisorerna handläggningen av ärendet och beräknar att Stockholm stad förlorat ett tiotal miljoner kronor.

Under strecket
Publicerad
Annons

Den en gång pampiga och anrika gården ligger öde. Solen skiner på den flagnade gula färgen - och på den igenbommade entrén.
Turerna kring Lindgårdens öde har varit många under de senaste 15 åren. Det som började med ett avtal om tomträttsupplåtelse, förenat med vissa villkor, ser nu ut att bli en ren förlustaffär för staden - både ekonomiskt och kulturellt.
Enligt villkoren skulle tomträttshavaren, ett privat företag, hålla byggnaderna i skick, något som inte lyckats enligt en revisionsrapport.

– Staden har inte hävdat sin rätt enligt avtalet. Istället har man efterskänkt viten och sänkt tomträttsavgälden. Vi är mycket bekymrade över hur detta har skötts, säger stadsrevisor Lars-Erik Kalles.
Sedan upplåtelsen 1990 har de politiska direktiven varit många. Det har handlat om såväl rivning som utbyggnad, men planerna har gång på gång fallerat.
Roger Mogert, gatu- och fastighetsborgarråd, slår ifrån sig kritiken med hänvisning till att det handlar om ett 15 år gammalt avtal.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons