Annons
X
Annons
X
Kultur
Krönika

Magnus Gylje: Långsam tåg-tv lockar norrmän

(uppdaterad)

Tillbaka på jobbet efter lite ledigt. Jag firade julafton i Boden som stoltserade med temperaturen –25 grader Celsius och jag fick för första gången nöjet att klä på mig en skoteroverall inför en promenad runt kvarteret. Sen var det dags att bege sig tillbaka till Stockholm med tåg. Tretton timmar järnväg. Jag gillar idén att åka tåg genom Sverige, att se landskapets skiftningar. Att finna ett lugn. I verkligheten tog vi natt-tåget vilket innebar en resa i kompakt mörker i en liten kupé med ett ännu mindre fönster (SJ, jag föreslår panoramafönster!) så nära på den enda miljön jag skådade innan vi var i Karlberg var den upplysta stationsskylten i Bastuträsk.

Men jag lockas fortfarande av idén om den perfekta tågresan. Och det är jag inte ensam om. En tripp av liknande längd blev i mellandagarna en succé i norsk tv. Det var NRK som följde upp sitt koncept med att sända natursköna turer i naturlig hastighet. Efter att ha visat filmade färder längs Bergensbanen och Hurtigruten var det nu dags för Nordlandsbanen som sträcker sig från Trondheim till Bodø i norr, orten som ligger i höjd med Gällivare. 730 kilometer på 10 timmar nonstop i rutan, som ett megaavsnitt av ”På spåret” men med given slutdestination och utan frågesport. Färden hade filmats fyra gånger: vid vår, sommar, höst och vinter och sedan redigerats ihop till en resa där årstidsfärgerna och klimatet skiftar. Det är härligt meditativt. Skogar, fjäll, vattendrag, tunnlar (då är det kolmörkt i bild förutom information om hur många meter lång tunneln är), stationer och samhällen. Ibland hörs bara tågljud, ibland även musik.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Enligt NRK tittade 1,1 miljon på någon del av tågfärden. 156000 såg hela sändningen. Inte illa när Norges population är 5 miljoner. Och allt finns nu på webben. Där kan besökaren även följa med på en detaljerad karta och välja årstidsvy. Eller se alla fyra samtidigt.

  Annons
  X

  För alla tågentusiaster därute måste det här vara fantastiskt. Men konceptet slår betydligt bredare än så. Vad är det som lockar? Utöver tacksamma ingredienser som naturromantik och resande är det just långsamheten. Sakta tv. I en tid när mycket tycks gå allt fortare kan det vara behövligt att andas ut med lite järnväg. Så när du är rejält uppvarvad nästa gång, kom ihåg att du alltid kan ta en tur på Nordlandsbanen.

  Nu väntar jag på att konceptet kommer till Sverige. När blir det en långsam tv-sänd tur på Göta kanal eller Inlandsbanan? Eller varför inte Boden–Stockholm. Jag gör gärna om resan i dagsljus.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X