Annons

Längs kusten i Louisiana finns spåren av oljekatastrofen kvar

Fem år efter BP:s oljekatastrof i Mexikanska golfen i april 2010 är meningarna om den brittiska oljejätten delade hos Louisianas kustbefolkning. Även om fisket åter är igång så väntar många ännu på ersättning. Och det juridiska slaget är långt ifrån avgjort. Skadeståndet hotar BP:s hela operation i USA.

Under strecket
Publicerad

”All verksamhet här låg nere under sex-sju månader efteråt. De stängde stora delar av vattnen och sjöarna här utanför för fiske. Många förlorade sin inkomst” säger Jordan Adam som jobbar på restaurangen Jan's Cajun i Lafitte.

Foto: PONTUS HÖÖKBild 1 av 5

”Vissa fiskare har fått pengar av BP, det vet jag, men många andra har det inte” säger Jescell Phillips som är bartender i på en restaurang i Lafitte.

Foto: PONTUS HÖÖKBild 2 av 5

Chavez Pierez, som sportfiskar med kompisen Danny, jobbar för ett företag som nästan gick under efter oljeläckan.

Foto: PONTUS HÖÖKBild 3 av 5

Nelson Baber på en segelbåt i fiskesamhället Lafitte. Han är tidigare oljearbetare, och inte oroad fem år efter BP:s oljeläcka som drabbade hela samhället. ”Olja är en naturlig produkt, den löser sig relativt snabbt i vattnet. Hade det varit en raffinerad produkt som diesel så hade det varit värre” säger han.

Foto: PONTUS HÖÖKBild 4 av 5

En fiskebåt i Lafitte, Louisiana, ett fiskesamhälle som drabbades hårt av BP:s ojleutsläpp i Mexikanska golfen 2010.

Foto: PONTUS HÖÖKBild 5 av 5

USA. – Kaptenerna på fiskebåtarna kommer ofta in här i baren. Det är väldigt dåliga affärer för vissa av dem. Men BP hyrde samtidigt in många av oss som bor här för att hjälpa till med oljesaneringen. Och de betalade bra, säger Jescell Phillips. Hon är bartender på en för tillfället öde bar och restaurang i Lafitte, ett litet fiskesamhälle i Louisianas träskmarker en halvtimmes bilkörning söder om New Orleans.

– Vissa fiskare har fått pengar av BP, det vet jag, men många andra har det inte, säger hon.

Annons
Annons
Annons