Annons

Längre liv med antiinflammatorisk kost

Händer som tar potatischips ur en stor glasskål. Arkivbild.
Händer som tar potatischips ur en stor glasskål. Arkivbild. Foto: Christine Olsson / TT

Att äta livsmedel som har en antiinflammatorisk effekt kan ge ett längre liv, visar en studie bland 70 000 svenskar. Forskarna hoppas att det kan leda till att människor sätter i sig mindre rött kött, chips och läsk.

– Vi kan inte ändra våra gener, men vi kan ändra vår kost, säger professor Alicja Wolk.

TT
Publicerad

Deltagarna, som bor i Uppsala, Västmanlands och Örebro län, fick fylla en stor enkät där de bland annat fick svara på vad de åt och drack. Utifrån svaren, och med en hjälp av halterna av inflammationsämnet CRP i blodet från 3 500 av de kvinnliga studiedeltagarna, räknade forskarna ut en poäng i ett 16-gradigt antiinflammatoriskt kostindex, skriver Upsala Nya Tidning.

– Vi har tittat på sambandet mellan kosten och CPR och på så sätt kunde vi identifiera de livsmedel som var kopplade till hög eller låg inflammation, förklarar Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi, för TT.

Annons
Annons
Annons