Långfredagen går i våfflans tecken

Två gånger under 2000-talet infaller våffeldagen på långfredagen.
Två gånger under 2000-talet infaller våffeldagen på långfredagen. Foto: Karin Grip

Våfflor på långfredagen? Ja, varför inte äta frasiga våfflor med sylt och grädde till frukost Marie bebådelsedag till ära!

SvD
Publicerad
Annons

Våfflor är väl inte det första man tänker på när det är dags att planera påskhelgens mat. Men i år råkar våffeldagen infalla på långfredagen. Och en frasig våffla är väl inte helt fel som frukost denna dag ...

Människor i kristna länder har firat Marie bebådelsedag, eller Vårfrudagen, sedan 600-talet. Dagen har många namn men infaller alltid den 25 mars. Firandet handlar om dagen Jesus ska ha blivit till, alltså precis nio månader före juldagen. Den ska också minna om jungfrufödseln – ett av kristendomens stora mysterier.

Genom århundraden har dagen också firats som vårbrukets början och skiftet mellan vinter och vår. Sederna i bondesamhället som var kopplade till denna dag är många.

I Västsverige, till exempel, så sprang barn barfota runt huset eller gödselstacken för att det skörden skulle bli god och för att de inte skulle få sprickor i fotsulorna under sommaren. Det var en helgdag fram till 1953.

Denna dag – som var en helgdag fram till 1953 – kallades förr för Vårfrudagen, ett ord som i svensk folkmun omformats till våffeldagen, vilket gett upphov till seden att äta våfflor denna dag. Våfflan själv har anor från medeltiden men våfflor såsom vi äter dem i dag är ett arv från slutet av 1800-talet.

Marie bebådelsedag, Vårfrudagen eller våffeldagen – kärt barn har många namn. Samma sak gäller åsikterna om hur en våffla ska göras och se ut. Enligt SvD:s Ingrid Eriksson görs en klassisk frasvåffla på både vichyvatten och vispad grädde.

Recept frasvåfflor

Klassikern bland våfflor och den enda tänkbara varianten för den renläriga våffelälskaren. Ät med sylt och grädde eller bara strösocker ovanpå.

Ca 10 laggar

50 g smör

4 dl vetemjöl

2 1/2 dl kallt vatten eller vichyvatten

2 krm salt

4 dl vispgrädde

Gör så här:

  1. Smält smöret och låt det svalna.
  2. Rör samman mjöl, vatten och salt till en jämn smet.
  3. Vispa grädden tjock. Rör ner grädde och smör i smeten, som blir ganska tjock.
  4. Hetta upp våffeljärnet och smörj det före första laggen.
  5. Klicka i ca 1 dl smet och bred ut den lite. Grädda tills våfflan fått fin färg. Ät genast eller låt svalna på galler så att den behåller sin sprödhet.

Recept: Ingrid Eriksson

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons