Krönika

Sofia Ander:Länge leve entreprenören

Sofia Ander
Foto: Unsplash
Under strecket
Publicerad
Annons

Volterra i Toscana sägs vara Italiens äldsta stad. Däremot långt ifrån den mest kända. Ständigt i skuggan av Florence, Pisa och San Gimignano, som attraherar tusentals turister varje år. Men är man entreprenör - ja, då gillar man en utmaning.

Det gör onekligen familjen Thomaeus. En svensk entreprenörsfamilj som rest mycket i Italien och förälskat sig i människorna, kulturen, maten och inte minst vinerna. Under resorna väcktes drömmen om en egen vingård. Drömmar är gratis, men det är inte en vinegendom. Tack vare sitt välskötta familjeföretag var ekonomin redan god men passionen, viljan och envisheten är minst lika viktig - särskilt i en bransch som redan är så konkurrenskraftig och utmanande.

Familjen Thomaeus, med mamma Eva och pappa Bengt i spetsen, köpte den redan etablerade vingården MonteRosola år 2013. Här tillverkades redan vin och de behövde därmed inte starta från noll. Under åren har stora investeringar gjorts och ägorna har sakta men säkert utökats, från några få hektar till dagens 25 hektar. Vindrömmen blev sann. Idag ses MonteRosola som den ledande firman i Volterra och lockar till sig många besökare som är nyfikna på både vinerna och staden.

Annons
Annons

Lite längre in i Toscana, närmare bestämt i kommunen Greve in Chianti ligger ännu en svenskägd vingård; Terreno. De har längre historik än MonteRosola, men likheterna är många. Terreno köptes upp av storfamiljen Ruhne under sent 80-tal. Vinet fanns, men gjorde kanske inget större avtryck. Många droppar vin har runnit under broarna sedan starten. Idag har Sofia Ruhne, en av döttrarna i familjen, tagit över ledarskapet och är även djupt delaktig i själva vinproduktionen. Hennes arbete är imponerade och känns i vinerna. Mycket tack vare ett större fokus på vingårdarna, som nu också har kommit upp i en mer aktningsfull ålder. Frukten lyfts fram och har ett tydligt avtryck i Chianti Classico. Svensk precision och noggrannhet möter det lite vilda och bångstyriga i den krävande druvan sangiovese. En mycket lyckad kombination.

Vi åker tillbaka till Sverige. Letar oss långt norrut, hela vägen till Umeå. Här odlas inte vin. Däremot har man ett kallt klimat. Inte helt olikt det i Quebec, Kanada, där man sedan 90-talet gjort ett sött vin på fryst äppelmust, en så kallad iscider. Så varför inte göra samma sak i Sverige, tänkte entreprenören Andreas Sundgren. Några få misstag, gott om mod och ett antal år senare är idag Brännland Iscider ett aktat namn med export runt om i världen.

Det sägs att ett äpple om dagen ska hålla doktorn borta. Bara det inte håller de envisa, ambitiösa och modiga entreprenörerna borta så säger vi väl skål för dem! Länge leve entreprenören.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons