Annons

Långbågar, feminister och brexit-anhängare

Vid 1700-talets slut fick engelsmännen en ny favorithobby – att skjuta pilbåge. Intresset för det medeltida arvet sköt i höjden och den gryende folkrörelsen inkluderade även kvinnor.

Författaren Henrik Arnstad är aktuell med skriften "The Amazon archers of England", där han tittar närmare på hur den engelska långbågen blev en nationalistisk symbol.

Under strecket
Viktor Andersson / TT
Publicerad

Kvinnliga bågskyttar blev ett populärt motiv för illustratörer och målare. Här "Amazons of the bow", illustration av Lucien Davis, särtryck i "The illustrated London News", den 3 oktober 1885.

Foto: Lucien Davis Bild 1 av 3

Långbågeskyttet blev först populärt hos den engelska aristokratin, det var först senare som det blev en folkrörelse. Här en etsning med titeln "Archery" från 1792.

Foto: Okänd konstnär, "Archery", 1792, etsning Bild 2 av 3

De kvinnliga bågskyttarna såg sig själva som moderna amasoner, och deras ideal var Robin Hoods följeslagerska Marion (ibland stavat Marian). Här en teckning med titeln "Maid Marian" från 1912.

Foto: Okänd konstnär, "Maid Marian", 1912, teckning Bild 3 av 3

Att kalla långbågen för en helt igenom engelsk uppfinning är dock att gå för långt, menar Henrik Arnstad. Den kraftfulla krigsbågen, berättar han, uppfanns precis som den vanliga pilbågen på flera håll i världen parallellt.

– Däremot uppfann engelsmännen taktiken att skicka iväg ett enormt pilregn, det var ett supervapen som satte skräck i hela Europa – inte minst i fransmännen.

Annons
Annons
Annons