”Lukasjenko ville gärna bli av med henne”

Svetlana Aleksijevitj.
Svetlana Aleksijevitj. Foto: VASILY FEDOSENKO/AP

SvD:s Kristoffer Leandoer berättar om hur hans fru kom att bli material i en bok av Svetlana Aleksijevitj. Arbetsmetoden: många och långa samtal med bandspelare och temuggar.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det första man lade märke till hemma hos Svetlana Aleksijevitj i Minsk var det enorma Dostojevskijporträttet ovanför hennes skrivbord. En helt vanlig reproduktion av det vanligaste fotot på honom, men fint inramad och inglasad. Mer behöver man egentligen inte veta.

Men jag ska ändå berätta. Vi bodde i Minsk i slutet på 90-talet, min fru Elsa jobbade med demokrati- och människorättsfrågor för FN, och kände snart hela den vitryska intelligentian. Det är en ren överlevnadsfråga, ett arv från sovjettiden: utan nätverk klarar sig ingen, man delar med sig av allt från äpplen till utlandskontakter. Minsk är också en liten stad – vi bodde ett kvarter från huset där Lee Harvey Oswald var inkvarterad under sina två år i Minsk, och varje tisdag bromsade svarta bilar in vid ishallen strax utanför vårt hus när president Lukasjenko skulle spela hockey.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons