Långa och sega svar går inte hem på nätet

Under strecket
Publicerad
Annons

för övrigt | Partiledarna och nya tekniken
Det är när etermediernas partiledarutfrågningar är slut som det intressanta börjar. För att inte verka teknikfientliga har samtliga examinerade partiledare den gångna veckan ställt upp på efterföljande internetchattar. Här kan väljarna ställa frågorna de egentligen vill ha svar på.
Ekots Perssonchatt inleds ogenerat med en fråga om den olycksaliga Harspundcykeln som alldeles innan Almedalsveckan gjorde sig skyldig till statsministerns berömda nyckelbensbrott. ”Vad har du för modell på din mountainbike?” undrar signaturen Marre. ”Jag vet inte modellen, men den är svart” svarar statsministern och lägger till att han numera använder hjälm.
Sedan strömmar frågorna in i en rasande fart till de arma politikerna. Det gäller att svara snabbt, som Alf Svensson. På Jonnys fråga ”Förtjänar du din lön?” blir det ett koncist ”Ja.”
Gudrun Schyman däremot, som är mån om sin ungdomliga image, har inte riktigt kläm på ”netiquetten” och svarar alldeles för långdraget. På 40
minuter presterar hon 14 svar, hälften så många som övriga partiledare, vilket föranleder missnöjda inlägg som ”Det tar lång tid att svara tycker jag” (Magnus) och ”GS, still alive?” (Valle). Cene försvarar dock vänsterledaren: ”Hon är väl ingen maskin heller”.
Mest införstådd med den nya teknikens krav förefaller mp:s Peter Eriksson vara med 43 föredömligt korta svar. De flesta frågorna förblir ändå obesvarade, och i brist på besked börjar chattarna diskutera med varandra i stället. Signaturen Magnus sammanfattar i ett resignerat inlägg: ”Det är som alltid med politiker, man ställer många bra frågor men får inga svar.” Tobias Brandel

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons