Annons
X
Annons
X

Långa tider ökar kostnaderna för mottagande

En viktig orsak till de ökande kostnaderna för flyktingmottagandet, vid sidan av de stora flyktingströmmarna, är långa handläggningstider för asylärenden. Väntetiderna är uppe i 15 månader – och kommer att fortsätta öka, enligt Migrationsverket.

(uppdaterad)
Flykten till Europa
Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson presenterade på torsdagen nya prognoser över antalet asylsökande.
Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson presenterade på torsdagen nya prognoser över antalet asylsökande. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

**Migrationsverkets totala **kostnader för flyktingmottagandet beräknas till 60 miljarder kronor nästa år, en dryg fördubbling jämfört med prognosen för 2015 på 27,5 miljarder kronor. Detta trots att man räknar med färre asylsökande nästa år.

Orsaken är att kostnaderna för mottagandet av de asylsökande som kommit till Sverige under sommaren och hösten framför allt hamnar i budgeten för 2016.

– På kort sikt är inte kostnaden så stor, det handlar om att ta emot och registrera en ansökan. Däremot kommer de asylsökande att vänta under hela nästa år eftersom vi just nu har handläggningstider på omkring 15 månader, säger Annika Alenius, chef på enheten för planering och analys på Migrationsverket.

Annons
X

**En viktig faktor **när det gäller kostnadsutvecklingen är hur länge den asylsökande får vänta på ett asylbeslut. Väntetiden har ökat successivt under 2015 och någon förändring under nästa år är inte att vänta.

– Vi måste ha en handläggningskapacitet som motsvarar det antal som söker asyl men den balansen har vi inte idag. Det betyder att även om antalet asylsökande minskar, kommer det säkert ta mer än ett år innan våra öppna balanser (vad gäller asylärenden, reds anm) är på en nivå som motsvarar vår kapacitet.

Hur länge kommer handläggningstiderna att fortsätta växa?

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Med den lagstiftning vi har nu kommer de säkert att öka under en lång tid framöver, säger Annika Alenius. Hon vill dock inte ge en uppskattning av hur långa väntetiderna kan bli under nästa år.

  **Migrationsverket tycks samtidigt **vara nära taket vad gäller antalet handläggare. De många nyanställda som kommit in under 2015 har sänkt produktiviteten eftersom erfarna handledare har utbildat nyanställda.

  – Den begränsande faktorn är hur snabbt vi förmår få in nyanställda. Det är en ganska lång startsträcka och det sänker vår produktivitet att lära upp nya.

  Men ni behöver väl anställa?

  – Ja, men det blir inte så mycket ny personal på prövningssidan. Vi kommer anställa under 2016 men det är i huvudsak i våra boenden, säger Alenius.

  Annons

  Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson presenterade på torsdagen nya prognoser över antalet asylsökande.

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X