Långa fängelstraff väntar

Tre indonesiska medborgare har dömts till långa fängelsestraff i Australien i ett fall som visar hur allvarligt myndigheterna där se på människosmuggling och vad som kallas illegal immigration.

Under strecket
Publicerad
Annons

De tre indonesierna, som fick fem år var, fanns ansvariga för att ha försökt smuggla nära hundra människor till Australien ombord en knappt sjöduglig båt i december 2010. Fartyget kraschade mot klipporna vid australiska Julön strax söder om den indonesiska ön Java, en första anhalt för många av de båtflyktingar som försöker ta sig till Australien för att söka asyl. Men i det här haveriet drunknade omkring 50 människor, inget vet riktigt hur många det fanns på båten. 42 räddades av den australiska kustbevakningen.

Under mer än tio års tid har flera tusen människor från framförallt Mellanöstern, men också Afghanistan och Sri Lanka, landat på Julön eller andra öar i havet mellan det australiska fastlandet och Indonesien. De menar att de har flytt krig och förföljelser i sina hemländer medan en stark opinion i Australien hävdar att det rör sig om organiserad människosmuggling.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons