Annons
X
Annons
X
Kultur
Krönika

Hynek Pallas: Lång väg ut för Tjeckiens romer

De senaste veckorna har Tjeckiens sociala myndigheter skakats av ett praktbråk. Först sparkade ministern för mänskliga rättigheter, Jiří Dienstbier, chefen för landets Agentur för social inkludering – en institution som har Tjeckiens växande skara av riktigt fattiga på sitt bord. Sedan gick agenturens anställda ut i strejk.

Turerna är så många att inte ens insatta kan reda ut dem, men allt kokar ner till att agenturen inte vill implementera etnicitets- och diskrimineringsfrågor i sitt arbete. Detta trots att en stor del av Tjeckiens fattigaste är romer. Trots att forskning visar att alarmerande många negativa faktorer har en skärningspunkt i just den gruppen: de lever i eländiga getton, går ur skolan som analfabeter och är lika överrepresenterade i arbetslöshetsstatistik som i fängelser.

Så när agenturen – som aldrig haft en rom anställd i hög funktion och där samtliga strejkande var icke-romer – på en presskonferens sa att diskrimineringsperspektivet inte är relevant för dem, skrev en romsk bekant på Facebook: ”Om de nu inte besöker verkligheten kunde de åtminstone gå på bio.”

Annons
X

Alla i tråden visste vad han menade. I februari dominerade filmen ”Vägen ut” (”Cesta ven”) den tjeckiska motsvarigheten till Guldbaggegalan. Alla tunga priser gick till regissören Petr Václavs socialrealistiska drama som utspelar sig mot skabbigaste tänkbara fond: de nedgångna industriorter i norra Böhmen där många av landets romer lever.

Redan i öppningsscenen, när huvudpersonen Zaneta besöker en läkare, fastslås metaforiskt hur arvet efter 40 år av hårdhänt, rasistisk kommunism fortfarande gestaltar sig. Men Zaneta vägrar acceptera samma öde för sin dotter. I ett drama som i sina bästa stunder påminner om ”Äta sova dö” kämpar hon mot den nedåtgående spiral av skit som utgör vardagen på botten i dagens Tjeckien.

Men samtidigt som ”Vägen ut” skissar upp det helvete som gör det allt svårare för landets romer att bli socialt mobila, så är filmen ingen offerskildring som fråntar individer ansvar. Däremot en fingervisning om de övermänskliga ansträngningar som krävs för att ta sig ur den onda cirkeln när varje potentiell arbetsgivare frågar ”Ni är rom va?”.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det är nu inte bara sociala myndigheter som visar ointresse för den rasistiska verkligheten. Under våren har landets skolminister bemött EU och Amnesty – bestörta över Tjeckiens segregerade skolsystem – med häpnadsväckande ignorans och påpekat att det egentligen handlar om att ”de måste ta ansvar, skaffa jobb och dra ungarna till skolan i stället för att sitta hemma och röka cigg”.

  Något som är populärt hemmavid. För tjeckiska medier vet att det alltid blir klickfest på negativa nyheter om romer. Så i stället för en välbehövlig debatt efter ”Vägen ut” (som hyllas och diskuteras i Frankrike) hängde en av Tjeckiens ledande dagstidningar efter prisgalan ut huvudrollsinnehavaren i en stor, hätsk artikel på sin förstasida. Anledningen? Hon hade glömt att betala hyran.

  Vägen ut ser ut att bli mycket lång för Tjeckiens romer. På fredag visas ”Vägen ut” på biografen Sture i Stockholm som en del av de tjeckiska filmdagarna.

  Hynek Pallas är filmkritiker i SvD.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X