X
Annons
X

Lång väg när Kina satsar på hållbar tillväxt

Energi ska användas effektivare, utsläppen ska minska, lönerna ska stiga och vanliga kineser ska få en större andel av den växande ekonomin i Kina. Det lovar landets ledare i den femårsplan som nu har presen­terats i parlamentet. Målet är en stor omställning till mer hållbar tillväxt men frågan är hur mycket som kan genomföras, inte minst på lokal nivå.

Det myllrar av budskap i den nationella femårsplan för 2011–2015 som har diskuterats den senaste veckan i Kinas nationella folkkongress, den välregisserade församling med tretusen par klappande händer som utgör landets parlament.

Huvudinriktningen att minska exportberoendet och öka konsumtionen har varit känd sedan länge. Att ekonomin behöver ombalanseras efter årtionden av hektisk tillväxt har diskuterats sedan 1990-talet. Nu sänks också målet för landets BNP-tillväxt från 7,5 procent per år till 7 procent 2011–2015. Men för drygt en vecka sedan presenterade premiärminister Wen Jiabao i ett tal till kongressen fler detaljer i de mycket omfattande riktlinjerna.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X