X
Annons
X
Recension

Mördaren ljuger inte ensam Lang underhåller med kärlekslekar och mord

INTE BARA EROTIK Då och då nylanseras de äldre deckarna, och i anslutning till filmen ”Mördaren ljuger inte ensam” har det blivit dags för Maria Langs 50-talsböcker. Visst håller de än idag – men man måste läsa med nostalgiska glasögon på och vara beredd på både sexism och exotisering av sydeuropéer, skriver Carina Burman.

Deckarförfattaren Dagmar Lange (som skrev under pseudonymen Maria Lang) i sitt hem i Stockholm. Foto: SCANPIX

Ryktesvis handlar det mest om sex – samt förstås en lång och stilig detektiv, någon excentriker samt ett antal attraktiva misstänkta. Vi talar om Maria Lang, som med sin debutroman ”Mördaren ljuger inte ensam” (1949) bröt sexvallen i svensk kriminallitteratur. Ännu i ”Den svenska litteraturen” (1990) är detta centralt – hon ägnas två meningar, och ordet ”erotik” finns med i båda.

Just 1990 publicerade hon för övrigt sin sista bok. Maria Lang – eller Dagmar Lange (1914-1991), som hon egentligen hette – hade då givit ut minst en bok om året sedan debuten. Det blev många hyllmeter. Dessutom arbetade hon under tjugo års tid som lärare och studierektor på en flickskola i Stockholm. Lange var också en ganska tidig kvinnlig litteraturhistoriker och disputerade i Stockholm 1946 på en avhandling om Pontus Wikner.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X