Recension

Mördaren ljuger inte ensamLang underhåller med kärlekslekar och mord

INTE BARA EROTIK Då och då nylanseras de äldre deckarna, och i anslutning till filmen ”Mördaren ljuger inte ensam” har det blivit dags för Maria Langs 50-talsböcker. Visst håller de än idag – men man måste läsa med nostalgiska glasögon på och vara beredd på både sexism och exotisering av sydeuropéer, skriver Carina Burman.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Deckarförfattaren Dagmar Lange (som skrev under pseudonymen Maria Lang) i sitt hem i Stockholm.

Deckarförfattaren Dagmar Lange (som skrev under pseudonymen Maria Lang) i sitt hem i Stockholm.

Foto: SCANPIX
Annons

Ryktesvis handlar det mest om sex – samt förstås en lång och stilig detektiv, någon excentriker samt ett antal attraktiva misstänkta. Vi talar om Maria Lang, som med sin debutroman ”Mördaren ljuger inte ensam” (1949) bröt sexvallen i svensk kriminallitteratur. Ännu i ”Den svenska litteraturen” (1990) är detta centralt – hon ägnas två meningar, och ordet ”erotik” finns med i båda.

Just 1990 publicerade hon för övrigt sin sista bok. Maria Lang – eller Dagmar Lange (1914-1991), som hon egentligen hette – hade då givit ut minst en bok om året sedan debuten. Det blev många hyllmeter. Dessutom arbetade hon under tjugo års tid som lärare och studierektor på en flickskola i Stockholm. Lange var också en ganska tidig kvinnlig litteraturhistoriker och disputerade i Stockholm 1946 på en avhandling om Pontus Wikner.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons