Annons
X
Annons
X
Börsplus
Aktieanalys

Daniel Hniopek/ Peter Benson: Ägarna betalar dyrt för Securitas larmtabbe

Säkerhetskoncernen Securitas håller mödosamt på att svänga om från att bara vara väktare till ett större inslag tekniska lösningar. Det kostar på och tar tid. Aktien har trots det gått bra och värderas nu märkligt högt. Securitas utveckling följer man bäst stående utanför stängslet.

Larm saknas: Securitas ångrar avknoppningen 2006 av larmverksamheten och kämpar nu för att återuppbygga larm som komplement till traditionell bevakning.

Larm saknas: Securitas ångrar avknoppningen 2006 av larmverksamheten och kämpar nu för att återuppbygga larm som komplement till traditionell bevakning. Foto: Hasse Holmberg/TT

Bevakningsjätten Securitas är Stockholmsbörsens klart största bolag mätt i antal anställda. Flertalet av de 300 000 anställda är väktare spridda över 53 olika länder.

Lönsamheten har alltid varit tunn och utsatt för störningar när antingen efterfrågan viker eller när lönekostnaderna ökar. Mer än 5 procent marginal räknar vi inte med i vårt huvudscenario för Securitas de kommande åren. Jokern som kan göra att lönsamheten varaktigt ökar klart över den nivån är om affärsmixen ändras så att larmbaserade tekniska säkerhetstjänster blir ett större inslag i jämförelse med den i dag dominerande väktaraffären.

En sådan förändring vore tveklöst bra för Securitas men det kommer inte hända av sig självt. Tvärtom är planen att göra en lång rad förvärv inom teknik och larm. Det innebär omfattande investeringar och hittills verkar det inte vara några fyndpriser som Securitas betalar.

Det förstärker bilden av att det är defensiva affärer som Securitas känner sig tvingade till för att säkra långsiktig relevans. Det är mycket positivt att huvudägarfamiljerna Douglas och Schörling står bakom detta men frågan är om mer reguljära aktieägare ska vara med på resan från dagens kursnivåer där Securitas värderas runt p/e 17 trots en hög skuldsättning och lite halvbleka framtidsutsikter. Vi lutar åt att man bör låta bli. Det är endast i vårt optimistiska scenario som Securitas ger någon vettig avkastning. Då krävs att rörelsemarginalen klättrar upp till 6 procent med lite bättre tillväxt och en fortsatt hög värdering.

Jämför man Securitas med huvudkonkurrenten G4S så framstår G4S som lite bättre. Den dansk-brittiska bevakningsjätten är nedtryckt och har låga förväntningar på sig. Samtidigt finns det "snabba lösningar" att hoppas på i form av uppköpsbud eller avknoppning av kontanthanteringen. I Securitas finns inga enkla lösningar och värdering och förväntningar är redan ganska uppskruvade.

Vi är neutrala till Securitas. Aktien är visserligen dyr men inte uppenbart övervärderad med tanke på att verksamheten är välskött och hela tiden tar steg på den mödosamma vägen att stärka kunderbjudandet.

Läs fördjupad analys ↓

Larm saknas: Securitas ångrar avknoppningen 2006 av larmverksamheten och kämpar nu för att återuppbygga larm som komplement till traditionell bevakning.

Foto: Hasse Holmberg/TT Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

Fördjupning

Fördjupad analys Securitas

Tidigare aktieanalyser:

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X