Annons
X
Annons
X

Lånen till bostäder ökar kraftigt

Trots finanskris och oro över euron så fortsätter svenskarna att låna mer och mer för att köpa bostäder. På tre år har skuldvolymen ökat med över 30 procent.

Av TT
(uppdaterad)

Från december 2008 till november 2011 ökade utlåningen till bostäder med 32 procent, visar statistik från undersökningsföretaget UC som Svenska Dagbladet tagit del av.

I storstäderna ökade bolånen allra mest, i Stockholm med 38 procent och i Göteborg och Malmö med strax över 30 procent. Minst växte lånen i Norrbotten, där ökade utlåningen till bostäder med 15 procent.

En skrämmande siffra, tycker Stockholms finansborgarråd Sten Nordin (M) om Stockholms skuldökning.

Annons
X

– Om man får en bostadsbubbla så är det allvarligt för hela ekonomin, säger han till SvD.

Han anser att skuldsättningsökning bör bromsas med ett krav på amortering av bolån. Det anser även Bengt Hansson, analytiker på statliga Bostadskreditnämnden.

– Hushållen har generellt för kort horisont när de tar lån och stockholmarna med störst lån är de mest sårbara. Det är bekymmersamt att vi lånar så mycket, säger Bengt Hansson.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Som en följd av den stigande ökningen av utlåningen till bostäder ökar även hushållens skuldsättningsgrad. Under de tre åren har hushållens skulder ökat mer än deras löner.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X