Annons
X
Annons
X

Landstingsjurister granskar olagliga sjukhusinvesteringar

Efter gårdagens avslöjande om nya ogiltiga sjukhusinvesteringar på nästan 10 miljarder kronor ska den styrande Alliansen i Stockholmslandstinget nu låta jurister utreda vad som gäller vid strategiska upphandlingar. Men oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) pekar på att historien upprepar sig – redan 2009 fick landstinget svidande kritik för miljardaffärer som strider mot kommunallagen.

Foto: TT/Tomas Oneborg

SvD:s avslöjande om att minst tio stora byggprojekt upphandlats i strid med kommunlagen väckte stor uppmärksamhet under tisdagen. De avgörande besluten om förfrågningsunderlagen och kontraktsskrivandet har skett utan befogenheter av landstingets helägda fastighetsbolag Locum.

Det har inte funnits något giltig delegation från politikerna och dessutom är det inte enligt kommunallagen möjligt att delegera så omfattande strategiska och principiella beslut till en tjänsteman. Det är beslut som politiker måste fatta. I annat fall rundas kommunallagen, den lokala demokratin sätts ur spel och möjligheten att överklaga upphävs.

Men Patrik Emanuelsson, vd för Locum, säger att han bara följt regelverket. Han anser att han har ett tydligt uppdrag från politikerna via vd-instruktionerna och ägardirektiven att verkställa de investeringar som ägarna beslutar om.

Annons
X

– Om det finns ett formellt fel i delegationen eller om vi tolkat kommunallagen fel så ska det kollas upp och rättas till. Jag anpassar mig till vad ägaren bestämmer, säger han.

Om det finns ett formellt fel i delegationen eller om vi tolkat kommunallagen fel så ska det kollas upp och rättas till.

Fastighetslandstingsrådet Paul Lindquist (M) menar att landstinget gör en annan tolkning av reglerna än Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, som i gårdagens SvD hävdade att handlandet står i strid med kommunallagen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Paul Lindquist meddelar att landstingets juridiska avdelning efter avslöjandet nu ska ta fram ytterligare underlag för att klargöra vilka regler som gäller. Samtidigt säger han:

  – Dessa delar av vår beslutsprocess har inte tidigare ifrågasatts av de folkvalda, landstingets revisorer eller någon rättslig instans.

  Men det inte är första gången som den borgerliga landstingsledningen struntar i kommunallagen. Redan 2009 dömdes upphandlingen av sjukhusmaten ut av den dåvarande chefjuristen på Sveriges kommuner och landsting, SKL, som olaglig, odemokratisk och styrd av informella krafter.

  Det började våren 2009 med att vårdanställda och patienter protesterade mot den nya sjukhusmat som landstinget börjat servera i svarta plastlådor. Flera av de mikrougnsuppvärmda rätterna innehöll upp till 20 E-märkta tillsatser, och snart visade SvD:s granskning att kontraktet inte hade upphandlats korrekt. Ansvariga politiker hade ingen aning om att kontraktet, värt 1,6 miljarder kronor, redan tio månader tidigare hade undertecknats av tjänstemän utan befogenheter att hantera så stora summor på egen hand.

  Mejlväxlingar avslöjade att en utredning som politikerna beställt från landstingets dietister och som förutsett alla problem medvetet mörkats för politikerna.

  Det bolag som fick avtalet, Sodexo, hade i god tid innan anbuden begärts in börjat bygga en ny stor matfabrik. När anbudstiden gick ut fanns det endast en anbudsgivare med kapacitet att klara kontraktet.

  Stockholmslandstinget beställde den gången två externa utredningar som båda riktade sylvass kritik mot landstinget. Båda konstaterade att sjukhusmaten hade köpts upp på ett sätt som stred mot kommunallagen. Det har ”under hela ärendets gång förekommit åtgärder som inte är förenliga med kommunallagen”, skrev SKL i en unik sågning. Landstingets interna kontroll hade enligt utredarna inte fungerat och chefsjuristen förklarade att det inte ”syns ett spår efter någon handläggning i några politiska organ”.

  Granskningen ledde till att landstinget lovade se över sina upphandlingsrutiner.

  Men det har inte blivit någon bot och bättring enligt oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S):

  – Man kan lägga karbonpapper mellan upphandlingarna. Förutom att man gör dåliga upphandlingar låter man tjänstemän utan delegation fatta beslut. Man döljer sitt eget ansvar och man visar arrogans mot kommunallagen. Det är regelvidrigt och det skadar landstingets anseende, säger hon.

  Efter SvD:s nya avslöjande i går upprepade finansminister Magdalena Andersson (S) i SR:s Ekot att moderatledaren Anna Kinberg Batra måste tillsätta en kriskommission för att röja upp i kaoset i Stockholmslandstinget.

  Annons
  Foto: TT/Tomas Oneborg Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X