Annons

Landsting klarar inte vårdgarantin

Fortfarande får inte ens 80 procent av alla väntande patienter träffa en specialistläkare inom vårdgarantins tre månader. Många landsting uppfyller heller inte kravet att operationerna ska utföras inom 90 dagar. I Skåne kan köande dessutom placeras i en så kallad frivillig kö där man får vänta betydligt längre än tre månader.

Under strecket
Publicerad

På torsdag kommer SKL – Sveriges Kommuner och Landsting, presentera den nya statistiken för de svenska vårdköerna. SvD kan redan nu avslöja att situationen förbättrats jämfört med hösten 2008, men september- siffrorna i år uppfyller ändå långt ifrån löftena i vårdgarantin.

Där ska exempelvis en operation vara gjord inom tre månader efter beslut. För några år sedan klarade man bara två av tre patienter inom den tiden. Men för att sätta fart på landstingen att kapa sina vårdköer har regeringen infört ett system med en kömiljard som landstingen får dela på om de klarar att ge 80 procent av patienterna operation inom maxgränsen. Eventuellt kommer detta att höjas till 90 procent nästa år.

Annons
Annons
Annons