Annons
X
Annons
X

Landsting förbjuder Facebook

Landstinget i Jämtland förbjuder sina anställda att använda Facebook på jobbet. Anledningen är risken för att datorerna infekteras med maskar och trojaner.

Foto: COLOURBOX.COM

Facebook är ett av världens största sociala nätverk på internet. Varje dag kommunicerar hundratusentals svenskar med varandra på sajten.

Men för anställda inom vården i Jämtland är det nu slut med internet-umgänge på arbetstid. Risken för att landstingets datorer ”smittas” med maskar eller trojaner anses för stor.

– Vi har blockerat sajten eftersom vi vet att det sprids skadlig kod den vägen, vilket i sin tur kan leda till störningar i sjukvårdens dator- och journalsystem, säger Lars Christersson, it-säkerhetsansvarig på landstinget i Jämtland till SvD.se.

Annons
X

Förutom risken att datorerna infekteras bedöms Facebook som en av de största källorna till spam-mail, då användare ofta publicerar sina kontaktuppgifter och emailadresser direkt på sajten.

– På Facebook finns länkar till andra sidor vars innehåll inte är lämpligt och som landstinget inte förfogar över. Det är en generell riskbedömning som gör att vi måste göra så här.

För facebook-flitiga landstingspolitikern Marianne Larm-Svensson (C) blir det nu till att kommunicera med medborgarna via andra kanaler. I fortsättningen meddelar hon vänner kollegor och väljare om sin status via mikroblogg-sajten Twitter.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – När skälet är säkerhetsaspekten, kan jag acceptera det. Däremot tror jag på sikt att vi måste hitta ett sätt att använda de sociala medierna även inom landstingets nät, säger Marianne Larm-Svensson.

  Men åtgärden får tummen ner av Symantecs it-säkerhetsexpert Per Hellqvist.

  – Är det maskar och trojaner man är ute efter att hindra är det bättre att stänga ner mejlen. Vad vi har sett är det inte så mycket elaka saker på Facebook.

  Samtidigt bekräftar han trenden att maskar och trojaner allt oftare sprids via de sociala nätverken. Värst är Myspace, men även på Twitter ska åtta maskar ha upptäckts bara den senaste tiden.

  Det är hittills bara sajten Facebook som blockerats av Jämtlands landsting, men man fortsätter att bevaka utvecklingen och Christersson utesluter inte att det kan bli aktuellt att spärra fler sajter.

  Sedan tidigare har tillgång till nätcommunityn även stoppats i bland annat Värmlands och Västernorrlands landsting. I januari drabbades landstinget i Skåne av masken Downandup vilket bland annat slog hårt mot hjärtövervakningsmaskiner.

  – I Skåne hade man Windows 2000. Problemet på landstingen är att de har gamla datorer med så gamla operativsystem att de inte uppdateras längre, säger Per Hellqvist.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: COLOURBOX.COM Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X