Annons
X
Annons
X

Landsting anmäls för sjukhus-tv

Centrum för rättvisa JO-anmäler tolv landsting. Organisationen anser att patienters rättigheter kränks när vårduppgifter lämnas ut i tv-program.

Av TT
(uppdaterad)

”Detta sker ofta utan att patienter eller deras anhöriga över huvud taget informeras om tv-bolagens inspelningar på sjukhusen, på olycksplatser och i ambulanser”, skriver Centrum för rättvisas vd Clarence Crafoord på Dagens Nyheters debattsida, och understryker att programmen ofta är ”kommersiell underhållning”.

En av de mer allvarligare kränkningarna, berättar Crafoord för TT, är hur landstinget i Uppsala län behandlade en svårt cancersjuk patient och hans anhöriga. Utan att fråga vare sig mannen eller de anhöriga om lov, berättade sjukvårdspersonalen om mannens hälsotillstånd inför tv-kamerorna. Efter en reklampaus visas sedan hur patienten drabbas av akut andnöd och hur personalen skyndar till mannens rum. I tv-sändningen syns också hur personalen ingående diskuterar mannens hälsotillstånd i korridoren. Två dagar senare avled mannen.

– Det var riktigt stötande. Helt utan tillstånd läser de upp journalen från en döende man inför tv-kamerorna. När de anhöriga sedan hörde av sig till produktionsbolaget och landstinget fick de höra att inga fel hade begåtts, säger Clarence Crafoord.

Annons
X

I efterhand blev de anhöriga erbjudna en middag på restaurang Gondolen i Stockholm av produktionsbolaget, som plåster på såren. De anhöriga tackade nej.

Kerstin Westholm, landstingsdirektör i Landstinget i Uppsala län, vill inte kommentera uppgifterna om den svårt cancersjuke mannen som filmades av ett tv-team och dog två dagar senare. I stället hänvisar hon till landstingets chefsjurist Jens Larsson.

– Jag är förvånad över det här utspelet från Centrum för rättvisa. JO har redan kritiserat oss för vårt agerande i det här fallet. JO ansåg att man inte kan få samtycke i efterhand, men det har inte vi funnit något lagligt stöd för.

TT: Så ni hävdar fortfarande att ni gjorde helt rätt?

– Enligt min bedömning var rutinerna korrekta. Mannen gav sitt samtycke till att delta. Tyvärr har vi inte det skriftligt, men han gjorde det muntligen.

TT: Landstinget ska ha sagt att det var värt 60 miljoner kronor i reklampengar att delta i den här tv-serien, stämmer det?

– Det har funnits sådana uppgifter och det är naturligtvis positivt, om vi kan spara skattepengar. Både sjukhuset och personalen har sett mycket positivt på att delta i den här serien. Hundratals patienter har varit med och vi har bara fått ett klagomål.

TT: Har ni bett mannens anhöriga om ursäkt?

– Nej, varför skulle vi göra det? Patienten gav ju sitt samtycke. Dessutom har vi inte den rättstraditionen i Sverige.

QUIZ | Har du koll på åren som gått?

2012: Vilket öknamnfick skandalkaptenen? quiz.svd.se 2011: Katastrofer ochstörtade diktatorer quiz.svd.se 2010: Vad minns duav skandalernas år? quiz.svd.se

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X