Landslaget ska börja le igen

I dag börjar EM på hemmaplan för Ulf Schefverts unga handbollsdamer.
För rutinen står två ”Stora tjejer” - Katarina Chrifi och Tina Flognman.
– Vi ska ta oss vidare från gruppspelet, säger de inför premiärmatchen mot Ukraina.

Under strecket
Publicerad

Katarina Chrifi och Tina Flognman – de mest meriterade spelarna i det svenska landslag som i dag inleder EM på hemmaplan mot Ukraina i Hovet.

Annons

När svenskorna krigade till sig en åttondeplats på VM 2001 fick de smeknamnet ”det leende lands-laget” i medierna och lockade miljoner till tv-apparaterna. Av de 15 spelare som tagits ut i EM-truppen 2006 är det bara två tjejer som var med på mästerskapet
i Italien för fem år sedan: storskytten Katarina Chrifi och lagkaptenen Tina Flognman. SvD tog pulsen på tjejerna dagen före EM-premiären.

Jämför landslaget nu och då.
Tina Flognman: Vi har många fler utlandsproffs nu men då var rutinen större.
Katarina Chrifi: Det var ett mer färdigt lag då, vi hade ju spelat ihop i några år. Det här laget ligger i startgroparna och kommer nog ha sina bästa stunder om 5–6 år.
Hur har förbundskapten Schefvert färgat laget?
KC: – Med sin oerhörda drivkraft och sin sköna jargong. Han kan få fram det där lilla extra hos oss, han får oss att satsa allt och våga få ont. Gör vi inte det så får vi oss en riktig avhyvling, typ ”nu får du fan stoppa in näsan i den där luckan”. Vi behöver ha någon som sparkar oss i rumpan.
TF: – Han har en förmåga att få oss att tro att vi är bra. Men vi vet att om vi inte ”stoppar in näsan” och kör stenhårt i 60 minuter allihop så är vi inte så bra. Kämpaglöden är det vi står för.
KC: – Ja, motståndarna säger att vi är äckliga att möta eftersom vi aldrig ger upp.

Annons
Annons
Annons