Annons
X
Annons
X

Landets moskéer enas mot terrorn

Självmordsattentatet blir det centrala temat vid dagens fredagsbön vid Stockholms stora moské på Söder. ”Det kommer att handla om vår relation till Sverige och vårt ansvar för Sverige”, säger imamen Ben Mahmoud Rahmeh.

(uppdaterad)
[object Object]
Omar Mustafa, ordförande för Islamiska förbundet i Sverige och Ben Mahmoud Rahmeh, imam i Stockholm stora moské och ordförande för Europeiska Imamrådet. Foto: KARIN NILSSON

Dagens fredagsbön är den första efter självmordsattentatet i söndags i Stockholm då en 28-årig, djupt troende muslim, sprängde sig själv till döds. Allt tyder på att hans avsikt var att döda betydligt fler personer och dådet fördömdes snabbt av Islamiska förbundet.

–Det här är ett attentat mot hela Sverige och mot Sveriges alla muslimer, säger Omar Mustafa, ordförande för Islamiska förbundet i Sverige.

Tillsammans med Ben Mahmoud Rahmeh, imam och ordförande för Europeiska imamrådet, förberedde han igår dagens predikan vid fredagsbönen i Stockholms stora moské. 2500 personer väntas delta.

Annons
X

Vanligtvis brukar predikan inledas med religiösa budskap men idag kommer man att direkt ta upp dådet. En sammanfattning av predikan har skickats ut till övriga moskéer.

–Det är en text som de kan utgå ifrån, säger Omar Mustafa.

I predikan tas muslimernas relation till Sverige upp: ”Sverige är vårt land, det som behagar Sverige behagar oss. Det som skadar Sverige skadar oss.”

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Imamen ska också ta upp moskéns syn på attentatet och på gärningsmannen, som man menar begick flera brott enligt islam, såsom självmord och uppmaning att döda kvinnor och barn.

  På samma sätt menar Ben Mahmoud Rahmeh att det är fel att lasta islam för dådet.

  –Terrorismen har ingen religion, den har inget land. Den som dödade utrikesminister Anna Lindh, han var inte muslim, inte heller den som dödade Olof Palme, säger han.

  I onsdags släppte Säkerhetspolisen, Säpo, sin kartläggning av den våldsbejakande islamismen i Sverige. Enligt rapporten har det civila samhället en viktig roll i att förebygga och motverka extremism, något Omar Mustafa instämmer i:

  –Vår roll är att vägleda unga muslimer och rikta deras frustration i en positiv riktning. Vi har lika stort ansvar som den kommunala skolan, fritidsgårdar och andra delar av samhället.

  Enligt Säpo är det allvarligaste hotet mot Sverige att människor reser utomlands för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska extremistgrupper. Säpo har försökt få dessa personer att avstå från resorna genom förebyggande samtal men inte lyckats.

  Sedan 2003 har Säpo bedrivit en öppen kontaktverksamhet med närpolis, stadsdelsnämnder, föreningar och med praktiserande muslimer, måste även andra aktörer engageras i ett förebyggande arbete mot extrem islamism, konstateras i rapporten.

  Skolan är en sådan. Säpo pekar på vikten av undervisning i kritiskt tänkande och att eleverna kan analysera propagandateknik och sidor på internet.

  –Det är det vardagliga arbetet med värdegrund, demokrati och mänskliga rättigheter som ger skolan en viktig roll, säger Stockholms skolborgarråd Lotta Edholm (FP).

  Skolor som behöver stöd för att förebygga och motverka islamism bör få det, påpekar hon, även om hon anser att det för tidigt att utlova speciella initiativ, vilket efterlyses i rapporten.

  –Jag vill först skaffa mig en bild av det arbete som redan pågår. Frågan handlar inte bara om militant islamism utan om extremism överhuvudtaget.

  Säpo-rapporten betonar att föreningslivet engageras både i förebyggande arbete och särskilt för att förmå personer att hoppa av islamistisk extremism. När det gäller avhopparverksamhet är det viktigt att det genomförs inom det civila samhället, inte offentliga aktörer, enligt Säpo. Samtidigt påpekas att aktivt arbete med avradikalisering kan riskera att få motsatt effekt.

  Fryshuset i Stockholm har i många år bedrivit projektet Exit som tagit sikte på att hjälpa ungdomar som vill hoppa av Vit makt-rörelser.

  –Det finns stora likheter i hur totalitära strukturer kraftfullt påverkar individer och det finns också stora likheter i hur arbetet med avhoppare ska gå till, även om man måste anpassa arbetet till den specifika grupp det handlar om, säger Robert Örell, verksamhetschef för Exit.

  Han är positiv till att Exit får en roll i en nationell plan mot extrem islamism.

  –Vi har ganska nyligen kontaktats av några från den gruppen, personer som har lämnat radikal islamism, säger Örell.

  Annons
  Annons
  X

  Omar Mustafa, ordförande för Islamiska förbundet i Sverige och Ben Mahmoud Rahmeh, imam i Stockholm stora moské och ordförande för Europeiska Imamrådet.

  Foto: KARIN NILSSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X