White guide: Här är Sveriges bästa krogar

När Sveriges bästa restauranger korades av White guide står det klart att huvudstaden dominerar. Men Malmö har haft ett starkt krogår och får med två nya restauranger på topplistan. Samtidigt har konkurrensen blivit allt större och guiden tvingas rata många av landets ambitiösa krögare.

– Det blir allt tuffare att komma med i guiden, säger Peter Hansson, White guide.

Under strecket
Publicerad
Sayan Isakssons Esperanto korades för andra året i rad till Sveriges bästa restaurang: ”Vi är så väldigt tacksamma och stolta”.

Sayan Isakssons Esperanto korades för andra året i rad till Sveriges bästa restaurang: ”Vi är så väldigt tacksamma och stolta”.

Foto: Carl Bredberg
Annons
Sayan Isakssons Esperanto korades för andra året i rad till Sveriges bästa restaurang: ”Vi är så väldigt tacksamma och stolta”.

Sayan Isakssons Esperanto korades för andra året i rad till Sveriges bästa restaurang: ”Vi är så väldigt tacksamma och stolta”.

Foto: Carl Bredberg
Sayan Isakssons Esperanto korades för andra året i rad till Sveriges bästa restaurang: ”Vi är så väldigt tacksamma och stolta”. Foto: Carl Bredberg

För andra året i rad har Esperanto i Stockholm blivit utnämnd till Sveriges bästa restaurang av krogguiden White guide. Under prisutdelningen, också kallad White guide gala, som för första gången hölls i Göteborg gick Sayan Isaksson, under applåder, upp på scen för att ta emot plakett av guidens styrelseordförande Mats Hanzon.

– Vi är så väldigt tacksamma och stolta över denna utmärkelse. Jag skulle vilja tillägna detta pris till de tjejer och killar som varje dag i kök och matsal excellerar och briljerar och som gör mig glad och stolt att vara en del av team Esperanto, säger Sayan Isaksson till SvD.

För bara ett par veckor sedan fick han ta emot en Michelinstjärna för Imouto, omakase-baren, eller enklare förklarat, sushirestaurangen, som ligger inne i samma matsal som Esperanto. Någon andra stjärna för just Esperanto blev det inte heller den här gången.

Annons
Annons

Det växande utbudet och den ökande kvaliteten på restauranger i hela landet gör vårt jobb både roligare och viktigare för varje år.

Det är sällan som White guide och Michelinguiden är helt överens. En av Sveriges tvåstjärniga restauranger kommer tvåa på White guides lista och den andra, Oaxen krog landar på en femteplats, efter Gastrologik och Daniel Berlin Krog. Sushi Sho, som 2016 fick ta emot en stjärna i Michelinguiden, landar inte ens bland, de enligt White guide, 31 bästa restaurangerna. Men Peter Hansson, vd för White guide, tycker egentligen inte att skillnaden mellan de båda guiderna är så stor.

– Esperanto undantaget. Visst kan vi tycka att det är svårt att förstå att den restaurang som vi tycker är Nordens bästa inte får högre ranking i Michelinguiden. Men annars är vi överens om det mesta.

Totalt 600 av Sveriges bästa restauranger kvalificerar sig till årets White guide. Landets 31 bästa kategoriseras under rubrikerna Global mästarklass respektive Mästerklass. Mycket är sig likt i toppen men Göteborgsrestaurangen Bhoga har klättrat precis som den eldiga Ekstedt som tv-kocken Niklas Ekstedt driver i Stockholm. Även Upper House dining i Göteborg tar sig upp från Mästarklassnivån till den Globala mästerklassen medan hyllade Omakase köttslöjd och Imouto, som alltså fick en stjärna tidigare i år, halkar ner några steg. Samtidigt är det många av Sveriges restauranger som inte ens lyckas komma med i guiden.

– Det växande utbudet och den ökande kvaliteten på restauranger i hela landet gör vårt jobb både roligare och viktigare för varje år. Men samtidigt är det tråkigt att vi måste rata många ambitiösa krögare. Det blir allt tuffare att komma med i guiden, säger Peter Hansson.

14 av Sveriges 31 bästa restauranger finns, enligt White guide, i Stockholm, sex i Göteborg och fem i Malmö. Jämfört med förra året så innebär det att Malmö i år har några fler riktigt bra restauranger medan två av Göteborgs restauranger får lämna topplistan: stjärnkrogen Thörnströms kök och Swedish taste. Andra restauranger som får lämna topplistan är Stockholmskrogarna Lilla Ego och Punk Royale samt Bloom in the Park i Malmö.

Högst upp bland de nya på listan landar Adam/Albin, som från och med i höstas är en regelrätt restaurang, öppet flera dagar i veckan. Krogen utnämndes också till Årets stjärnskott. Andra nykomlingar är Gula Hönan i Hemse på Gotland samt Sture, Sav och Bord 13 i Malmö.

Sveriges bästa krogar enligt White guide

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons