Annons

Landet utan opposition

Väljarnas tveksamhet mot regeringen speglas inte av de rödgröna. Vi tolkar våra partiers relativt goda opinionssiffror som ett hopp från väljarna om oppositionspolitik. Men tvärtemot vad man skulle kunna tro - att oppositionen skulle ta tag i och kanalisera den kritik som finns - så verkar S och MP ha enats om att i stället försöka ta udden ur missnöjet, skriver Anna Ardin (S) och Peter Bodach Söderström (MP).

Under strecket
Publicerad

Missnöjet med regeringen är ingen hemlighet. Efter sex år vid makten har Fredrik Reinfeldt bra förtroendesiffror, men alliansen och dess politik är inte populära. Och orsakerna är inte svåra att hitta.

Regeringen Reinfeldt har fokuserat sin kraft på att uppfylla sitt stora vallöfte, och det är att sänka skatterna. I alla andra frågor - från jobb till välfärd - finns mest en rad frågetecken. Missnöjet mot de styrande är både brett och så djupt. Det är ingen överdrift att tala om ett folkligt missnöje, men man skulle faktiskt också kunna tala om ett ideologiskt missnöje. Väljarna är inte bara missnöjda med genomförandet av regeringens idéer, man börjar också tvivla på att de blå idéerna faktiskt håller.

Annons
Annons
Annons