Annons

Harald Gustafsson:Landet som försvann spökar i Berlin

Alte Nationalgalerie i Berlin drivs av Stiftelsen för preussiska kulturegendomar, Stiftung Preussischer Kulturbesitz.
Alte Nationalgalerie i Berlin drivs av Stiftelsen för preussiska kulturegendomar, Stiftung Preussischer Kulturbesitz. Foto: Christoph Soeder/TT

Stiftung Preussischer Kulturbesitz är ett flaggskepp i tysk kultur. Men stiftelsen är ifrågasatt, bland annat på grund av att Preussen nämns i namnet. Landet som upplöstes 1947 associeras med överhetsstat och militarism. Men det är inte hela bilden.

Under strecket
Publicerad

Något skenbart så föga upphetsande som en möjlig förändring av förvaltningen av en del gamla slott och museer orsakade i somras debatt i Tyskland. Anledningen var att här berörs ett ominöst begrepp i tysk historia: Preussen. Det är ett märkligt och närmast förbjudet land, officiellt upplöst 1947, det finns inte på några kartor i dag och många vet knappt var det låg.

Dess namn finns i varje fall bevarat i en stor organisation, Stiftung Preussischer Kulturbesitz (Stiftelsen för preussiska kulturegendomar), som driver 15 museer och en lång rad andra inrättningar, de flesta i Berlin. Bland dem finns alla de kända museerna på Museumsinsel, som Altes Museum, Neues Museum, Pergamonmuseet med flera, institut för till exempel musikforskning och forskning om Latinamerika, Berlins största vetenskapliga bibliotek och ett omfattande arkivmaterial. Stiftelsen är ett flaggskepp i tysk kultur.

Annons
Annons
Annons