Annons

Länder ger mer stöd till Östafrika

FN ber om ökade resurser för att hjälpa dem som lider av hungersnöd på Afrikas horn.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Afrikas horn lider en förödande torka som dessutom förvärras av krig, vanskötsel och stigande priser. Vissa områden i regionen har inte haft en så låg nederbörd på 60 år, sade hjälporganisationen Oxfam.

Foto: AP

Osman Ali Aliyow gräver en grav för hans fyra år gamla son Aden Ibrahim i utkanten av ett läger utanför Dadaab i Kenya. I bakgrunden förbereder män pojkens kropp, invirad i en plastmatta, för begravningen genom att be. Läkarna kunde inte rädda Aden, som dog av diarré i samband med uttorkning efter fyra dagars vård. Människor dör här varje dag, men ingen kan ge en tillförlitlig uppskattning av torkan dödsfall.

Foto: AP

Barn från södra Somalia vilar bland obevakat bagage efter den långa resan till ett flyktingläger i Mogadishu, Somalia. Flera familjer i lägret uppger att anhöriga har dött och lämnats längst vägen till lägret.

Foto: AP

Nyanlända somaliska flyktingar håller sina barn när de väntar i kön för att få matvaror, efter att ha registrerats som flyktingar på en flyktingförläggning i Dagahaley Camp, utanför Dadaab i Kenya.

Foto: AP

Nune Abdil, två år, är ett av de undernärda barnen från södra Somalia som få behandling i Banadir sjukhus i Mogadishu. Tusentals människor har anlänt till Mogadishu under de senaste två veckorna för att få hjälp och antalet ökar för varje dag, på grund av brist på vatten och mat.

Foto: AP

Nioårige Ahmed Husein, ett av många undernärda barn från södra Somalia som är inlagda på Banadir sjukhus i Mogadishu. Mer än 10 miljoner människor är nu påverkade av torkan i Djibouti, Etiopien, Kenya, Somalia och Uganda.

Foto: AP

Somalia har drabbats av den värsta torkan på 60 år. Läget förvärras dessutom av pågående konflikter och flyktingströmmar, både inom landet och till Kenya och Etiopien

Foto: AP

Jerry Rowling, Afrika unionens sändebud till Somalia, talar med flyktingar under ett besök i läger i södra Mogadishu, onsdagen 20 juli 2011.

Foto: AP

En soldat ur Afrikanska unionens fredsbevarande styrkor vaktar vid ett läger i södra Mogadishu.

Foto: AP

Somalier från södra Somalia köar bakom taggtråd för att få hjälp på ett flyktingläger i Mogadishu.

Foto: AP

Somalier från södra Somalia får mat vid en matstation i Mogadishu, Somalia. Den svåra torkan på Afrikas horn har lett till hungersnöd i två regioner i södra Somalia, enligt FN. De senaste veckorna har allt fler larmrapporter om den utbredda och allvarliga hungern nått omvärlden. FN har dock inte tidigare formellt kallat katastrofen för hungersnöd, eftersom ett antal kriterier då måste uppfyllas. Det ställer också högre krav på omvärlden att reagera.

Foto: AP

Somaliska kvinnor och barn väntar i regnet med några grundläggande ransoner vid en flykt läger i Mogadishu, Somalia. Flyktingarna i lägret ökar varje dag.

Foto: AP

Svenska Röda Korset skickar sju miljoner i bistånd till hungerdrabbade Somalia. Pengarna kommer dels från Röda Korsets katastroffond, dels från ett statligt anslag till Internationella rödakorskommittén och ska gå till mödra- och barnavård, distribution av mat, vatten och foder till boskap.

Foto: AP

En somalisk familj från södra Somalia kommer fram till ett flyktingläger i Mogadishu, Somalia, lördagen den 16 juli, 2011. Tusentals människor har anlänt till Mogadishu under de senaste två veckorna sedan de flytt undan brist på vatten och mat i de torkdrabbade områdena. Den värsta torkan på Afrikas horn har utlöst en allvarlig livsmedelskris och höga undernäring.

Foto: AP

FN: s flyktingorgan chef Antonio Guterres sa i söndags att torkan som drabbat Somalia är den ”värsta humanitära katastrofen” i världen. Han hade då besökt ett av flyktinglägren i Kenya. Bilden visar Ahmed Mohamed, 4, ett av många svältande barn i området.

Foto: AP

Män skottar tillbaka den dammiga jorden i 3-åriga Nasro Ahmed Gure grav. 3-åringen dog av undernäring i ett läger där nyanlända somaliska flyktingar har bosatt sig utanför Dadaab i Kenya. Tiotusentals somalier har redan dött i den värsta hungerskatastrofen på 60 år.

Foto: AP

Nästan tre miljoner människor i Somalia anses vara i akut behov av hjälp.

Foto: AP

Humanitära bidrag ökade i fjol, trots finansproblemen.

Flera länder lovar nu mer stöd. Norge ger ytterligare 30 miljoner norska kronor, sade utrikesdepartementet på torsdagen.

Annons
Annons
Annons