Annons

Larm om svåra missförhållanden fryser Palestinabidrag

En intern rapport om "allvarliga etiska övertramp" har fått flera givarländer att strypa utbetalningarna till UNRWA. Arkivbild.
En intern rapport om "allvarliga etiska övertramp" har fått flera givarländer att strypa utbetalningarna till UNRWA. Arkivbild. Foto: Khalil Hamra/AP/TT

Nederländerna och Schweiz fryser sina bidrag till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA, efter larm om allvarliga etiska övertramp. Men Sverige, som är en av de största givarna, har i dagsläget inga planer på att stoppa utbetalningarna.

Under strecket
Ivar Andersen / TT
Publicerad

I en intern rapport, som nyhetsbyrån AFP kommit över, riktas allvarliga anklagelser mot UNRWA:s högsta ledning. Chefer inom FN-organet ska ha gjort sig skyldiga till "nepotism, repressalier och andra övertramp, för personlig vinning, för att tysta legitim kritik och för att i övrigt uppnå sina personliga mål".

Rapporten, som just nu utreds av FN, har fått flera givare att dra öronen åt sig. I tisdags meddelade Schweiz att landet fryser sina bidrag i väntan på att utredningen ska presentera sina resultat. På onsdagen meddelade Nederländernas utrikesdepartement att regeringen "har beslutat att frysa årets bidrag tills vi fått ett tillfredsställande svar från FN i New York".

Annons
Annons
Annons