Annons

”Låna 100 miljarder per år till klimatsatsningar”

Philip Botström.
Philip Botström. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Gigantiska investeringar och en kraftsamling från samhället krävs för att klara klimatomställningen. Därför föreslår vi en svensk ”green new deal”, med offentliga investeringar på 100 miljarder per år, skriver Philip Botström, SSU.

Under strecket
Publicerad

Nästan samtliga riksdagspartier har fått upp ögonen för miljö- och klimatfrågorna de senaste åren. Trots det är det fortfarande inte en enda partiledare som presenterat ett tillräckligt omfattande program som på allvar skulle ge oss en möjlighet att nå de klimatmål som Sveriges riksdag satt upp, eller de investeringsnivåer som FN och världens forskare tydligt slagit fast är vad som krävs för att undvika en global klimatkatastrof.

Den S-ledda regeringen brukar återkommande stoltsera med att man lagt den största miljö- och klimatbudgeten någonsin i svensk historia. I höstens budgetproposition satsar regeringen ytterligare totalt 2,9 miljarder på bland annat industriklivet, laddinfrastruktur och skydd av värdefull natur. Varje enskild satsning är naturligtvis bra och nödvändig. Men faktum kvarstår: Regeringens klimatbudget är helt otillräcklig ställt mot de gigantiska behov och utmaningar som vi som samhälle står inför. Om Stefan Löfven menar allvar med att han vill ställa om vårt samhälle i tid så måste han och regeringen börja driva en investeringspolitik för klimatet värd namnet.

Annons
Annons
Annons