Annons

”Lämplighetsprov viktigt steg för bättre lärare”

Liberalernas skol- och utbildningspolitiske talesperson Roger Haddad svarar Lärarförbundet att det är för tidigt och fel att avfärda lämplighetstester för blivande lärare.
Liberalernas skol- och utbildningspolitiske talesperson Roger Haddad svarar Lärarförbundet att det är för tidigt och fel att avfärda lämplighetstester för blivande lärare. Foto: Pressbild
Publicerad

Lärarförbundet framför på SvD Debatt kritiska synpunkter mot att försöksverksamheten med lämplighetstest för att antas till lärarutbildningen kommer fortsätta i någon form. Detta förslag kom tidigt från Liberalerna och vi står fast vid att vi behöver bli mycket tuffare i våra krav på de som antas och sedan godkänns som lärare.

Lösningen på lärarbristen är inte den socialdemokratiska högskolepolitiken med en ogenomtänkt och orealistisk expansion av antalet platser vid landets lärarutbildningar. Inte heller återkommande sänkta krav med resultat att i princip vem som helst kommer in trots dåliga förkunskaper. Vi ser en direkt koppling mellan studenternas gymnasiebetyg och andelen som hoppar av lärarutbildningen. Det visar att även om en student har godkända betyg på papperet, är det ingen garanti för att studenten har förutsättningar att klara av en lärarutbildning. Därför är det lika viktigt att hitta metoder för att också pröva lärarstudenternas lämplighet för yrket.

Annons
Annons
Annons