Annons

Jag glömmer ingen. Valda dikter i tolkning av Eva Runefelt och Staffan SöderblomLämnade inte hemmet på 18 år men skrev bländande

Gunvor Hofmo (1921-1995) räknas som en av Norges mest betydelsefulla moderna poeter. Hon förkommer också i den postumt utgivna Ruth Maiers dagbok, som skildrar Ruths och Gunvors förälskelse  i andra världskrigets och Förintelsens skugga, skriver för­laget.
Gunvor Hofmo (1921-1995) räknas som en av Norges mest betydelsefulla moderna poeter. Hon förkommer också i den postumt utgivna Ruth Maiers dagbok, som skildrar Ruths och Gunvors förälskelse i andra världskrigets och Förintelsens skugga, skriver för­laget. Foto: Gyldendal 

Norska efterkrigspoeten Gunvor Hofmo tillbringade två decennier på mentalsjukhus, och under ytterligare 18 år lämnade hon inte sin lägenhet. Men hennes diktarjag tillhörde likväl den litterära offentligheten. Therese Eriksson läser en utmärkt introduktion till ett fascinerande författarskap.

Under strecket
Publicerad

Här har en buffé av aptitretare dukats upp. ”Jag glömmer ingen” är resultatet av Eva Runefelts och Staffan Söderbloms omsorgsfulla arbete med att välja ut och översätta dikter ur Gunvor Hofmos författarskap om tjugo diktsamlingar. Det är en förhållandevis tunn volym – cirka 150 sidor – och jag går från bordet hungrig. Jag vill ha mer Gunvor Hofmo.
Den norska efterkrigspoeten Hofmo (1921-1995) debuterade 1946 med samlingen ”Jeg vil hjem till menneskene” och gav därefter ut ytterligare nitton stycken; den sista, ”Epilog”, kom 1994. Gunvor Hofmo kom att tillbringa kring tjugo år av sitt liv på mentalsjukhus, och mellan åren 1955 och 1971 råder tystnad. När samlingen ”Gjest på jorden” kommer ut 1971 återvänder så en ansedd poet till den litterära offentligheten, men endast i bokform; Hofmo levde eremitiskt och det sägs att hon inte lämnade sin lägenhet under de sista arton åren av sitt liv. 

Gunvor Hofmos liv och dikt, intimt sammansvetsade som de är, är en fascinerande historia. Hofmo bar på en livslång sorg efter den stora kärleken Ruth Maier, judisk-österrikisk flykting som dog i koncentrationslägren. Hofmos identitet som generationsdiktare fick nytt djup och innebörd när det i början av 1970-talet för första gången talades offentligt om Maiers betydelse, i privatlivet och i poesin. Sorgen finns där, oförsonlig och svart, redan i debutsamlingen:
Gud, om du ännu ser:

Annons
Annons
Annons