Maria Ludvigsson:Lämna inte Almedalen!

Maria Ludvigsson
Publicerad
Almedalen har sina fördelar.

Almedalen har sina fördelar.

Foto: Henrik Montgomery/ TT / TT NYHETSBYRÅN
Annons
Almedalen har sina fördelar.

Almedalen har sina fördelar.

Foto: Henrik Montgomery/ TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter några paneler och debatter i varierande ämnen på plats i Visby är Almedalsintrycket att goda politiska diskussioner inte nödvändigtvis sker inom ramen för de politiska partierna. Snarare tvärt om! Den som är hugad kommer att finna arrangemang som visar att det trots allt finns en vital politisk debatt där det är minst lika viktigt att inte hålla med varandra som att komma fram till något överslätande ”vi är ju egentligen alla överens”. För överens är vi inte, och det är bra.

Det finns förvisso fullt berättigad kritik av Almedalsveckan ekonomiska utsvävningar, och de vulgära summor ”reklampengar” som myndigheter sorglöst sätter sprätt på är det mest motbjudande.

Och det handlar om enorma summor. Enligt uppgifter har ett av våra nordliga län närmare 140 personer på plats i Visby för att marknadsföra och/eller informera om sin existens. Under en taxifärd till Visby hördes upprymt beröm över ”Försäkringskassans nya reklam” från en medpassagerare. Att ingen fann reklamavsändaren olämplig för just reklam säger så mycket om hur vi ser, eller inte ser, på gränsen mellan det offentliga och övriga samhället. Eller på respekt för skillnaden mellan mina och andras pengar. Den kritik som årligen uppkommer i och med Almedalsveckan är sund och borde leva kvar resten av året, varje gång det offentliga slösar med andra människors pengar och generöst öppnar skattebetalarnas gemensamma konto för diverse tokerier.

Men även det goda innehållet från dagarna i Visby kan förhoppningsvis finna utrymme i debattvardagen övriga året. I diskussioner ska det bli tydligt att det är skillnad på vänstern och borgerligheten. Att den senare tror mer på medborgarnas förmåga att i olika sfärer lösa dilemman som bostadsbristen, arbetslösheten, det nya utanförskapet och decennier av sjunkande skolresultat, medan vänstern ständigt återkommer till mer politik och mer stat som svar på de mest skiftande svårigheter.

Almedalen har sina fördelar. Foto: Henrik Montgomery/ TT / TT NYHETSBYRÅN
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons