Annons
X
Annons
X

Lambertzmejl får kritik

Expressen avslöjar i dag att justitierådet Göran Lambertz haft en intensiv mejlväxling med de tidigare Quickutredarna under den tid han gått ut med debattartiklar där han påstått att Sture Bergwall kan vara skyldig till de mord han friats för. I mejl till f d åklagaren Christer van der Kwast skriver Lambertz att han är ”lite missmodig” efter att ha läst Hannes Råstams bok. Både åklagaren och förhörsledaren Seppo Penttinen peppar dock justitierådet att fortsätta skriva debattinlägg.

Göran Lambertz, justitieråd i Högsta domstolen och före detta justitiekansler.
Göran Lambertz, justitieråd i Högsta domstolen och före detta justitiekansler. Foto: SCANPIX

Expressen har begärt ut de mejl som justitierådet Göran Lambertz skickat från och fått till sin dator på Högsta Domstolen under den period i augusti när han skrivit flera debattinlägg som ska peka på att Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, fortfarande kan vara skyldig till mord han friats för. Mejlen visar att Lambertz vill försäkra sig om att de uppgifter han får från de tidigare Quickutredarna, åklagaren Christer van der Kwast och polisen Seppo Penttinen, är korrekta och något han kan använda i debattartiklarna.

I ett mejl till Seppo Penttinen den 13 augusti skriver Lambertz: ”Gav du någonsin SB information som han inte borde ha haft och som han kunde använda för att framstå som skyldig (Ursäkta att jag ställer frågan!)”. Penttinen svarar: ”Jag förstår att det är besvärligt att ställa frågan. Du kan leva i förvissningen om att det aldrig skett/.../Jag förnekar inte att det i förhören kan ha funnits ledande frågeställningar. Det finns det sannolikt i de flesta polisförhör, så även i mina”.

I ett mejl till van der Kwast den 14 augusti skriver Lambertz: ”Jag har nu sent på nattkröken läst ut Hannes Råstams bok och är lite missmodig. Ska jag vara ärlig känns det som om han mer eller mindre pulvriserat alla våra ”obestridliga fakta”, alltså de nio punkterna i mitt utkast till artikel, utom den första. Finns det där med bommen dokumenterat?” van der Kwast svarar: ”Det är tråkigt att du tappat sugen. Det skulle behövas en sansad röst i mediebruset. Jag – och säkert också Seppo – svarar gärna på dina frågor om du tror det för saken framåt”.

Annons
X

Thomas Olsson, Sture Bergwalls nuvarande advokat, säger att han inte är särskilt förvånad över att se mejlväxlingen eftersom han länge misstänkt att Lambertz inhämtat all sin formation från de tidigare Quickutredarna:

– Vi har ju misstänkt att Lambertz bara är ett okritiskt språkrör för de tidigare Quickutredarna. Det är inte förvånande men ger ju en fascinerande inblick i hur debattartiklarna kommit till. Lambertz är uppenbarligen inte intresserad av fakta utan bara av att driva en speciell linje. Han har ju heller aldrig kontaktat mig för att få fram fakta, säger Thomas Olsson till SvD.

Lambertz har även haft en mejlväxling med Bergwalls tidigare advokat Claes Borgström, som berömmer justitierådet för insatsen i tevedebatten där kriminologiprofessorn Leif GW Persson medverkade. Så här skriver Borgström till Lambertz den 20 augusti: ”Jag tycker att du hanterade diskussionen i Aktuellt mycket bra. Var Leif nykter?”. Efter ett av Lambertz debattinlägg där Bergwall påstås vara skyldig till mord han frikänts för, skriver Borgström följande till Lambertz: ”En utmärkt artikel”.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag har svårt att förstå att Claes Borgström velat delta i denna sammansvärjning, och jag tycker det är upprörande att han deltar i något som är direkt skadligt för hans tidigare klient. Att berömma en debattartikel där Bergwall påstås vara skyldig strider ju mot alla grundläggande värderingar för en advokat. Vi ser oerhört allvarligt på hans roll i det här, säger Thomas Olsson.

  I mejlkonversationen mellan Lambertz, van der Kwast, Penttinen och Borgström angrips även flera personer. Så här skriver Christer van der Kwast om före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem efter att han intervjuats i SvD: ”Det var ju att förvänta att också åklagarväsendets ledande besserwisser skulle stiga fram och sjunga med änglarna. Är det för övrigt någon som kommer ihåg något stort och kontroversiellt ärende som Alhem själv utrett och drivit i domstol”.

  – Jag är luttrad och van, en samhällsdebattör måste tåla påhopp. Det finns ingen anledning att gå i svaromål, det här får tala för sig själv. Det är klart att jag ändå blir häpen och faktiskt nedstämd över att bilden av Lambertz som rättssäkerhetens förkämpe naggats i kanten här, säger Sven-Erik Alhem till SvD.

  van der Kwast går även till storms mot Leif GW Persson i ett mejl till Lambertz: ”Har tackat nej till ett samkväm med Leif GW i tv:s morgonsoffa. Det finns gränser. Såg också hans fortsatta angrepp i pressen. Är han verkligen helt frisk?”

  Till Aftonbladet säger Leif GW Persson att det stör honom att Lambertz har en så intensiv mejlkontakt med de personer som han är satt att granska. Att mejlkonversationen är så broderlig är en annan sak som gör Persson upprörd:

  – Sedan säger han ”vi” genomgående i mejlen. Vilka jävla vi? De andra var ju djupt insyltade i Quickutredningen, men det var inte Lambertz innan. Men nu ser han sig tydligen som del i utredningen tillsammans med dem, säger Leif GW Persson till Aftonbladet.

  Påhoppen i mejlen från från Claes Borgström och Christer van der Kwast där de undrar om Persson är full eller sjuk avfärdar han däremot – ”jag bryr mig inte om sådant där, vad de tycker om mig”.

  Claes Borgström angriper också i ett mejl till Lambertz Hannes Råstams kollega Jenny Kuttim, som varit researcher och faktagranskare i bokprojektet ”Fallet Quick – att skapa en seriemördare”. Borgström skriver så här: ”Jag hörde också diskussionen mellan dig och Jenny (minns inte hennes efternamn) i Studio Ett. Hon tappade mycket trovärdighet både på sin aggressivitet och sitt krav att betraktas som den som vet sanningen. Jag tycker du är värd stor respekt för ditt mod att hävda en icke opportun uppfattning på det sätt du gör. Hoppas vi får tillfälle att ses framöver. Bästa, Claes”.

  Jenny Kuttim kommenterar mejlkonversationen i ett debattinlägg i Expressen.

  Lambertz själv säger till Expressen att han tycker att han agerat helt riktigt i frågan, och att han inte ser några problem med att kommunicera med tidigare Quickutredare via sin mejl.

  – Det är viktigt att göra det för här har de anklagats under många år, för att ha gjort sig skyldiga till falskspel, säger Lambertz till Expressen.

  Annons
  Annons
  X

  Göran Lambertz, justitieråd i Högsta domstolen och före detta justitiekansler.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X