”Lambertz underminerar rättsordningen”

Göran Lambertz felaktiga uppgifter i boken Quickologi visar justitierådets syn på bevisvärdering och underminerar rättsordningen – utöver att det kan påverka allmänhetens förtroende för rättsväsendet. Så låter det från både Advokatsamfundet och Sveriges domareförbund.

Under strecket
Publicerad
Justitierådet Göran Lambertz erkänner fel i sin bok om fallet Thomas Quick. Via sitt förlag utlovar han nu en rättelse kring ett av de bevis Lambertz lyfter fram som allra viktigast.
Göran Lambertz hävdar i boken att morddomarna mot Thomas Quick var riktiga. Som argument har han bland annat pekat på att en likhund markerat på en sten där Quick sagt att han krossat skelettdelar från ett offer. Men en granskning av dokument, som Aftonbladet och Ekot gjort, visar att Quick först fick veta var hunden markerat och därefter anpassat sin berättelse, skriver aftonbladet.se.
Nu erkänner Göran Lambertz på sin hemsida att han haft fel, sedan han konfronterats med uppgifterna av Ekot i SR.

Justitierådet Göran Lambertz erkänner fel i sin bok om fallet Thomas Quick. Via sitt förlag utlovar han nu en rättelse kring ett av de bevis Lambertz lyfter fram som allra viktigast. Göran Lambertz hävdar i boken att morddomarna mot Thomas Quick var riktiga. Som argument har han bland annat pekat på att en likhund markerat på en sten där Quick sagt att han krossat skelettdelar från ett offer. Men en granskning av dokument, som Aftonbladet och Ekot gjort, visar att Quick först fick veta var hunden markerat och därefter anpassat sin berättelse, skriver aftonbladet.se. Nu erkänner Göran Lambertz på sin hemsida att han haft fel, sedan han konfronterats med uppgifterna av Ekot i SR.

Annons

Efter att Sture Bergwall (tidigare Thomas Quick) har frikänts från åtta morddomar har Göran Lambertz, i dag justitieråd och tidigare justitiekansler, vidhållit att han är skyldig. I sin nya bok Quickologi redogör han för uppgifter som Aftonbladet och Ekot avslöjar vara fel.

Att Lambertz publicerar felaktiga uppgifter i sin bok är ingen stor nyhet, menar Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg. Då med hänvisning till Sture Bergwalls advokat Thomas Olssons inlagor i de resningsmål där hans klient friades:

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons