Annons

Laleh kritisk mot skenutvisningsbrev

Artisten Laleh Pourkarim bjöds in till filmen ”I am Reva”, som kommer att visas under Göteborgs filmfestival. Inbjudningskortet var utformat som en avslagen ansökan om uppehållstillstånd, stämplat med Migrationsverkets logga.

Publicerad
Laleh.
Laleh. Foto: JESSICA GOW / TT

På Instagram uttrycker sig artisten kritiskt mot tilltaget.

”Inbjudan till #gbgfilmfestival väcker obehagliga minnen. Jag förstår de goda avsikterna verkligen och att man får tåla lite för en god sak, men det är lite som att skicka ett falskt cancerbesked till en som redan haft cancer”.

Hon utvecklar sitt resonemang på Twitter och säger att hon förstår syftet – att väcka debatt.

Annons

”Men göm brevet för hjärtsjuka som fått sådana brev förut! kom som myndighetsbrev.”

Laleh var inte ensam om att motta det falska avslaget på en begäran om uppehållstillstånd. Breven skickades ut till 109 svenskar; mestadels politiker, konstnärer och journalister.

Regissören Naures Sager säger till Sveriges Radio P4 Göteborg, att det var viktigt att få reaktioner.

– Det var bara i går breven kom fram men jag har hunnit få några reaktioner. Vissa är inte så jätteglada, de verkar tro att det är en förolämpning. Det är inte meningen. Många av dem är personer som jag själv ser upp till och som jag önskar kunde göra sina röster hörda.

Göteborgs filmfestivals konstnärlige ledare Jonas Holmberg understryker på Twitter att festivalen inte ligger bakom utskicket och att han inte hade någon kännedom om det på förhand.

”Filmen handlar om papperslösas situation, och de vill väcka debatt om det. Men detta blev väldigt fel, tycker jag”, skriver han.

Migrationsverket överväger att vidta rättsliga åtgärder,
skriver SR:s Kulturnytt.

– Våra jurister tittar på det under dagen och sedan så kommer vi ta ett beslut om hur och om vi väljer att gå vidare. Det här visar prov på ett osedvanligt dåligt omdöme. Vi jobbar med utsatta människor som måste kunna ha förtroende för att om man får ett brev från migrationsverket så är det också vi som står som avsändare, säger Fredrik Bengtsson, presschef på migrationsverket,
till P4 Göteborg.

Annons
Annons

Laleh.

Foto: JESSICA GOW / TT Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons