Analys

Dag Rolander:Läkemedelsbolaget klättrar mot en övervärdering

Dag Rolander

Vårens många börsintroduktioner har varit lyckade. Recipharm, som för en tid sedan introducerades på 78 kronor, är en i flocken. Nytillskottet är välkommet på börsen, men aktien har blivit för dyr, anser tidningen Aktiespararen.

Under strecket
Publicerad
Apotekspersonalen gör ett viktigt arbete när de byter till det läkemedel som har lägst pris, skriver Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket.

Apotekspersonalen gör ett viktigt arbete när de byter till det läkemedel som har lägst pris, skriver Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket.

Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX
Annons

Från begynnelsen i Årsta har två tidigare i chefer i Pharmacia byggt ett tvåmiljardersföretag med nio enheter, som agerar med stor självständighet och europeisk räckvidd. I läkemedelsindustrin, liksom i flera andra branscher, finns sedan ett par decennier en stark trend mot att fokusera på sådant som definieras som kärnverksamhet. Därvid har de sålt produktionsenheter till specialister som tar över, samtidigt som kontrakt skrivs på framtida produktleveranser. Branschledaren, amerikanska Catalent som sedan 2007 ägs av riskkapitalbolaget Blackstone, är verksamt över hela världen, har en rörelsemarginal på cirka 10 procent och är mer än 5 gånger så stort på detta område som tian Recipharm.

Recipharms börsintroduktion inbringade 800 friska miljoner kronor och gav en nettokassa (efter avdrag för lån) på 300 miljoner kronor, som medför stor finansiell handlingsfrihet. Pengarna ska i första hand användas till förvärv med siktet inställt på USA, Indien med flera länder. Eftersom flera stora läkemedelsbolag är amerikanska och globalt verksamma är det en styrka att kunna erbjuda kontrakt med större geografisk bredd än den nuvarande europeiska. Recipharm tar sig an en stor utmaning och kommer att vara mer likt förebilden Catalent. En stor utbyggnad av en tysk frystorkningsfabrik ingår också i investeringsplanerna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons