Annons
X
Annons
X

Läkemedel mot ”vikingasjukan” snart tillgängligt

Ett första läkemedel mot den handikappande brosksjukdomen ”vikingasjukan” blir tillgängligt i vår. Sjukdomen som drabbar var femte man över 60 år innebär att fingrar kroknar vilket ger stora problem i vardagen.

Det nya läkemedlet som ges som en eller flera injektioner är tänkt att ersätta kirurgiskt ingrepp som hittills varit den enda behandlingen för denna grupp.

Medlet har hittills prövats på runt 1 000 män i Europa, Australien och Europa, varav ett 40-tal svenska patienter. Männen har nu följts i två år efter behandling och resultatet ser lovande ut.

– Effekten är fullt jämförbar med operation och ser ut att hålla i sig över tiden, säger Stephan Wilbrand, verksamhetschef på Handkirurgen på Akademiska sjukhuset i Uppsala som lett de svenska prövningarna.

Annons
X

Förutom att patienterna slipper riskerna med kirurgi blir de också återställda snabbare. Många kan börja arbeta redan efter en vecka mot först efter en månad för dem som opererats.

Vikingasjukan eller Dupuytrens kontraktur som den heter på medicinskt språk, är en sjukdom i handflatans bindehinna. Sjukdomen som är sju gånger vanligare hos män än hos kvinnor kan bryta ut redan under tonåren. Den börjar oftast som en rundad förhårdnad i handflatan bestående av förtjockad bindväv. Efter hand utvecklas knölen till en sträng som kröker fingret och låser fast det i en viss böjning. Det nya medlet löser upp bindvävssträngarna så att patienten kan räta ut fingret.

Lill- eller ringfingret brukar drabbas först sedan ibland också tumme och långfinger. Oftast berörs båda händerna. Graden av krökning avgör när det är dags för operation.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – När det fattas tre centimeter eller mer för en nagel att nå bordskivan när handryggen läggs platt mot bordet brukar det vara dags att operera, säger Stephan Wilbrand.

  Sjukdomen kallas för vikingasjukan eftersom den är vanligast hos nordbor.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X