Läkemedel i fara vid brexit utan avtal

Vid en hård brexit finns farhågor om att det kan bli brist på livsviktiga mediciner. Läkemedelsverket säger sig vara väl förberett, även om det är företagen själva som har det största ansvaret för att vidta de åtgärder som behövs.
Vid en hård brexit finns farhågor om att det kan bli brist på livsviktiga mediciner. Läkemedelsverket säger sig vara väl förberett, även om det är företagen själva som har det största ansvaret för att vidta de åtgärder som behövs. Foto: Janerik Henriksson/TT

Det kan bli ont om läkemedel vid en brexit utan avtal. Läkemedelsverket säger sig dock ha koll på läget. Nu hänger allt på huruvida läkemedelsbranschen gjort det den ska.

Under strecket
Johan Nilsson/TT
Publicerad
Annons

Om Storbritannien kraschar ut ur EU kommer de regler som gäller för den gemensamma marknaden att upphöra att gälla över en natt. I samma stund blir Storbritannien ett så kallat "tredje land" med allt vad det innebär.

Samtidigt är Storbritannien en stor läkemedelsnation med tillverkning av många läkemedel vars export till övriga Europa, inklusive Sverige, kommer att påverkas där den största farhågan är att ett eller flera livsviktiga läkemedel helt enkelt inte finns att få tag på, på grund av brexit.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons