Annons
X
Annons
X

Läkarstudenter larmar om mutor

SVD GRANSKAR

Nästan var tredje svensk läkarstudent pluggar utomlands. Nu slår studenter i Rumänien larm om allvarliga brister som fusk och korruption på utbildningarna. ”Det handlar ändå om liv och död”, säger en av dem.

CLUJ NAPOCA

På tio år har antalet svenskar på läkarutbildningar utomlands blivit nästan fem gånger fler, från 600 studenter till förra läsårets minst 2900 studenter. Det innebär att nästan var tredje svensk läkarstudent nu läser utanför Sverige. Social- styrelsen pekar på den ökande andelen utlandsutbildande svenskar som en resurs för svensk vård och enligt deras undersökningar vill en klar majoritet återvända efter studierna.

Tidigare var Danmark det överlägset vanligaste alternativet för svenskar, en utbildning som till stor del liknar den svenska. Så ser det inte ut längre. Nya EU-länder som Rumänien blir allt populärare.

Annons
X

Studenter på det rumänska universitet där flest svenskar går, UMF Iuliu Hatieganu i Cluj Napoca, larmar nu om att det förekommer fusk och mutor på utbildningen.

– Jag blir mörkrädd när jag tänker på att vissa skulle kunna börja jobba inom vården i Sverige, säger en student som SvD träffar i Rumänien.

Många studenter har aktivt försökt stoppa fusket. Den lokala avdelningen av MSF, Medicinska studentföreningen, har tagit upp det på möten med skolledningen och andra anmäler själva när de ser kursare som fuskar.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det har hänt att jag har gått till läraren men oftast händer ingenting. Det fuskas så klart inte på hela utbildningen, det är vissa ämnen det gäller. Men det ska ändå inte vara så, speciellt inte när man ska bli läkare. Det handlar ändå om liv och död, säger en annan svensk student.

  Bekymrade studenter har även hört av sig till Högskoleverket för att klaga.

  – Vi har fått in synpunkter på medicinutbildningen i Cluj Napoca. I ett brev var det en student som menade att lärarna tog betalt under bordet för att godkänna tentor. Andra har hört av sig och tyckt att utbildningen inte motsvarar den i Sverige, säger Ragnar Sjögren, utredare på Högskoleverkets avdelning för bedömning av utländsk utbildning.

  Tentafusket har skolledningen tagit tag i, enligt rektorn på Iuliu Hatieganu, Constantin Ciuce, som pekar på att flera studenter stängts av för fusk. Några mutor har han däremot aldrig hört talas om, vare sig via studenter eller svenska myndigheter.

  – Jag har inte blivit informerad om någon korruption.

  De flesta medicinstudenter läser inom EU och här är reglerna tydliga. Att få jobba som läkare i Sverige ska inte vara några problem så länge du har blivit formellt godkänd att jobba i landet där du studerat. På fyra veckor hinner Socialstyrelsen utfärda en svensk läkarlegitimation.

  – Har du alla korrekta intyg så erkänner vi per automatik, säger Pernilla Ek, enhetschef.

  Jag har gått till läraren men oftast händer ingenting.
  Svensk student som anmält kursare som fuskat.

  När de nyexaminerade kommer till Sverige har många mindre praktisk erfarenhet än de som läst i Sverige eftersom de sällan har gjort någon motsvarighet till den minst 18 månader långa allmäntjänstgöring, AT, som alla svenska studenter gör innan de får sin legitimation. Detta ser både studenter och arbetsgivare som ett problem.

  – Kommer man med en legitimation från ett europeiskt land så vet vi att den enligt överenskommelser ska godkännas i Sverige. Det innebär att man kan gå rakt in i specialistutbildning trots att man kanske inte alls har den praktiska nivån och kompetensen som de som är utbildade i Sverige har, säger Stefan Lindgren, professor i medicin vid Lunds universitet och ordförande i föreningen World federation for medical education, WFME.

  Samtliga studenter SvD har träffat i Rumänien vill vara anonyma när de berättar om problem de upplevt under utbildningen. De är rädda både för hur deras kursare och universitetet ska reagera om de pratar öppet. Anledningen till att de trots allt gör det: de vill att utbildningen ska bli bättre.

  – Jag hoppas att det förbättrar sig mer och mer för det vore jättetråkigt om det fick ett dåligt rykte när folk sitter här och verkligen sliter ihjäl sig. Det finns stora möjligheter att lära sig men ansvaret ligger på en själv. Det som är dåligt är att det finns personer som verkligen inte borde vara här och som går klart utbildningen. Jag hoppas bara att antingen jobbar de inte sedan eller så blir de av med sin licens.

  ÖPPET FUSK:
  Läs SvD-reporterns egna upplevelser i Rumänien

  GRAFIK:
  Här är länderna med flesta svenska läkarstudenter

  Har du någon liknande erfarenhet? mailto:josefin.pehrson@svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X