Annons
X
Annons
X

Läkarråd om bröllopsblod ifrågasätts

Flickor med rötter i så kallade hederskulturer kan av svenska gynekologer få rådet att sticka sig i slidan för att få blod på lakanet på bröllopsnatten.

Av TT
(uppdaterad)

– Det är ett väldigt konstigt råd som man snarast borde ändra, säger en kritisk gynekolog.

Doktor Carl Magnus Ekström, gynekolog i Norrköping, tycker att rådet är illa genomtänkt. I stället borde man stödja flickorna så att de inte går med på att ”producera blod” på bröllopsnatten.

– Det bygger på okunskap. De flesta blöder inte vid första samlaget, säger Ekström till TT.

Annons
X

Juno Blom arbetar mot hedersbrott på länsstyrelsen i Östergötland, som har ett nationellt regeringsuppdrag kring hedersproblematik.

– Att kvinnor tidigare har tvingats till sådana här lösningar kan jag förstå, men det är inte förenligt med principen om mänskliga rättigheter i ett demokratiskt samhälle. Riktlinjerna strider mot kvinnans rätt till sin egen kropp och sexualitet, säger Blom till TT.

Det kontroversiella rådet gavs först i ett vårdprogram från Karolinska sjukhusets SESAM-enhet (Enheten för sexuell hälsa) 2004. Det är skrivet av doktor Lotti Hellström vid Södersjukhusets mottagning för våldtagna kvinnor.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Rådet går ut på att flickorna efter det första samlaget ska sticka sig i underlivet med en nål som hon gömt i klänningsfållen eller bland sybehör i toalettväskan.

  Trots att rådet har kritiserats från flera håll hänvisar tunga institutioner fortfarande till hennes riktlinjer.

  Lotti Hellström beskriver rådet som den allra yttersta utvägen sedan alla andra sätt att hjälpa flickan har misslyckats.

  – Det kan handla om att skydda en skräckslagen, ensam 17-årig flicka vars liv är i fara, säger hon.

  Gynekologen Matts Olovsson är vetenskaplig sekreterare i Svensk förening för Obstetrik och Gynekologis styrelse och var inte medveten om att man refererat till rådet på sin hemsida.

  – Självklart står vi inte bakom ett råd som går ut på att flickor ska skada sig själva. Vi ska diskutera frågan på ett styrelsemöte i veckan och se om vi ska plocka bort referensen, säger han till TT.

  Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni anser att de råd som ibland kan ges till flickor som söker hjälp är helt oacceptabla.

  – Sådana flickor ska få stöd som bygger på korrekt kunskap. Svensk sjukvård ska inte ägna sig åt att upprätthålla myter. Utgångspunkten är att de allra flesta kvinnor inte blöder vid det första samlaget, säger Sabuni till TT.

  Hon anser att Socialstyrelsen nu bör få i uppdrag att ta fram riktlinjer för hur svensk sjukvård ska ge rådgivning vid oskuldsproblematik.

  – Handlar det om reella hot mot flickan så bör ju socialtjänsten kopplas in och förövaren tas om hand.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X