Annons
X
Annons
X

Läkarnas praktik blir rättsfråga

Svenska läkarstudenter som pluggar utomlands får enligt Socialstyrelsens regler inte vikariera som underläkare. ”Förbudet strider mot EU-rätten”, säger en jurist på Centrum för rättvisa som nu tar strid för en av studenterna. Socialstyrelsen medger att föreskriften behöver ses över.

Martin Ahlström.
Martin Ahlström. Foto: TOMAS ONEBORG

När läkarstudenten Martin Ahlström sökt sommarvikariat som underläkare har landstingen gett honom kalla handen. Anledningen: han läser sin läkarutbildning i polska Gdansk. Nu har organisationen Centrum för rättvisa tagit sig an Martin Ahlströms fall.

–Det handlar om diskriminering som strider mot EU-rätten, säger Anna Rogalska Hedlund, jurist på Centrum för rättvisa.

Studenterna på svenska läkarutbildningar får efter termin nio jobba som underläkare. En bra merit när de efter sin examen ska göra sin allmäntjänstgöring, AT, och söka tjänst som AT-läkare.

Annons
X

Som SvD tidigare har rapporterat läser nu nästan var tredje svensk läkarstudent utanför Sverige. Vissa behöver inte göra AT utan blir legitimerade läkare efter sin utbildning. Resten måste, liksom Martin Ahlström och de andra studenterna i Gdansk, först göra en AT som motsvarar den svenska.

–Jag är frustrerad över situationen. Om vi inte kan få läkarvikariat under utbildningen blir det mycket svårare att sedan konkurrera om AT-platserna. Dem är vi dessutom kvalificerade till att få, säger Martin Ahlström.

Han påpekar också att Socialstyrelsen i sina beräkningar över den framtida tillgången på läkare räknar med att de utlandsstuderande svenskarna återvänder till Sverige.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Trots det anstränger sig Socialstyrelsen inte för att underlätta för oss utan har tvärtom varit korta och snäsiga när jag påtalat problemet. Det här känns som ett väldigt onödigt hinder för något som skulle kunna vara ett enkelt sätt att integrera oss i den svenska vården redan under utbildningen.

  Hittills har hans jobbansökningar besvarats med att Socialstyrelsens regler inte tillåter att en läkarstudent som studerar utanför Sverige jobbar som underläkare.

  –Paragrafen är en dammig kvarleva från andra tider som nu blir väldigt aktuell eftersom så många svenskar väljer att läsa utomlands, säger Anna Rogalska Hedlund.

  Enligt henne har landstingen skyldighet att se till så att de inte följer en föreskrift som strider mot EU-rätten.

  I samband med att Martin Ahlst1röm söker jobb inför sommaren ska Centrum för rättvisa skicka med ett brev där de uppmanar landstingen att bortse från Socialstyrelsens regel.

  –I första hand uppmanar vi myndigheterna att bortse från föreskriften. Gör de inte det får vi gå vidare så att det blir en rättslig prövning och om det inte kan avgöras i Sverige tas det till EU-domstolen, säger Anna Rogalska Hedlund.

  Hos Socialstyrelsen förklarar juristen Helena Scarabin regeln med att man har bättre insyn i den svenska utbildningen men menar samtidigt att den behöver ses över.

  –Den har ju tolv år på nacken.

  LÄS MER:
  Krav på praktik för utlandsutbildade

  ÖPPET FUSK:
  Läs SvD-reporterns egna upplevelser i Rumänien

  GRAFIK:
  Här är länderna med flesta svenska läkarstudenter

  Annons
  Annons
  X

  Martin Ahlström.

  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X