Läkar­förbundet: Satsa på vård – inte dödshjälp

Att tillsätta en statlig utredning om dödshjälp är fel väg att gå. Det viktigaste är att det finns en god pallia­tiv vård tillgänglig i hela landet. Men så är inte fallet i dag, skriver Heidi Stensmyren, Sveriges läkarförbund, i en replik.

Under strecket
Publicerad

Patienter ska inte behöva tvivla på att sjukvårdspersonal har som enda syfte att bota eller lindra, skriver Heidi Stensmyren.

Foto: Rickard L Eriksson
Annons

I sin debattartikel ”Varför inte utreda dödshjälp?” beskriver Anna Rundcrantz sin fars dödskamp. Det är med sorg jag tar del av Hans Rundcrantz’ plågsamma sista tid i livet. Jag beklagar sorgen efter en mycket omtyckt, intelligent och omtänksam person och kol­lega. Han var också en föredömlig ordförande i Läkar­förbundet under första delen av 1980-talet.

Inom Läkarförbundet tar vi den komplexa diskussionen om dödshjälp på största allvar och deltar ivrigt i olika samtal. I mars nästa år anordnar vi exempel­vis en konferens om läkarassisterat självmord. Till konferensen har vi bland annat bjudit in det kanadensiska läkarförbundet som har haft omfattande diskussioner om läkarassisterat självmord.

Annons
Annons
Annons