Annons

Läkaren: ”Självklart ökar risken”

De stora akutsjukhusen i Stockholm dras med personalbrist, ekonomiska underskott, brist på vårdplatser och överbeläggningar. ”Det har blivit vardag”, säger Jessica Svefors, som snart slutar som underläkare på Södersjukhuset. SvD följde henne en dag på jobbet.

Publicerad

SvD har i en rad artiklar beskrivit problemen som akutsjukvården brottas med i Stockholmsområdet. Ett hårdare patienttryck till följd av en ökad inflyttning är en förklaring. En annan är att allt mer specialistvård ska flytta ut från sjukhusen samtidigt som vårdplatserna fortsätter att bli färre. Dessutom kommer Nya Karolinska från slutet av 2016 att förändra mycket av akutsjukvårdens organisation.

Det är tänkt att sjukvården ska bli effektivare i Stockholm. Men det är inte många som tror på det.

Underläkaren Jessica Svefors har fullt upp på Södersjukhusets akutmottagning.

Foto: EMMA-SOFIA OLSSON Bild 1 av 4

De stora akutsjukhusen i Stockholm dras med personalbrist, ekonomiska underskott, brist på vårdplatser och överbeläggningar. ”Det har blivit vardag”, säger Jessica Svefors, som snart slutar som underläkare på Södersjukhuset.

Foto: EMMA-SOFIA OLSSON Bild 2 av 4

Akuten på Södersjukhuset är en av norra Europas största. Den tar emot 360 patienter varje dygn, men är egentligen dimensionerad för 100.

Foto: EMMA-SOFIA OLSSON Bild 3 av 4

Jessica Svefors, underläkare och Ardil Sipan, akutläkare.

Foto: EMMA-SOFIA OLSSON Bild 4 av 4
Annons
Annons
Annons