Annons

Läkaren: ”Frågan är hur länge folk orkar”

Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening.
Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening. Foto: Tomas Oneborg

Totalt har över 8 000 personer bekräftats smittade av covid-19 i Stockholms län. Trycket inom sjukvården är fortsatt högt, men än är inte taket nått.

– Oron för att folk inte ska orka finns självfallet med, säger överläkaren Johan Styrud.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Hittills har 1 406 personer avlidit i sviterna av covid-19 i Region Stockholm. Det är ytterligare 87 dödsfall det senaste dygnet.

Totalt finns nu 8 033 bekräftade fall av smitta i länet, varav 198 har rapporterats det senaste dygnet.

– Det fortsätter på en ganska hög nivå men ändrar sig inte åt något håll, säger Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening.

I dagsläget finns lediga platser både inom intensivvården och slutenvården, men enligt Styrud är siffror över antalet lediga platser inget man ska stirra sig blind på.

– Det finns fysiska sängar, men om det finns personal med uthållighet för alla platser, det vet man inte. Det är ju personalen som avgör hur många sängar man kan ha öppna. Det kommer gå att ha sängar öppna under en kortare tid, men det krävs uthållighet för en längre tid, säger han.

Torsdagens siffror visar att 195 patienter får intensivvård i länet. Det är 12 färre än dagen innan.

– Det är lite upp och ner. Det har minskat på något sjukhus, och på ett annat har det ökat under natten. Men det ligger på samma nivå, säger Styrud, angående antalet patienter i behov av intensivvård.

Annons
Annons

– Man bör akta sig för att dra några slutsatser dag för dag. Man måste titta på trenden över antalet, sen kan man förstås tolka det positivt att det inte ökar, säger han.

Johan Styrud beskriver ett fortsatt högt tryck inom sjukvården.

– Det är ett tufft läge hela tiden. Frågan är hur länge folk orkar jobba på det här sättet. Vi har aldrig nått taket till vad sjukvården orkar med, och vi har förberett oss för ett tuffare läge. Men oron för att folk inte ska orka finns självfallet med.

På sin hemsida varnar Region Stockholm för att valborg riskerar att bli en stor-spridarhelg om många människor från olika delar av regionen samlas. I stället uppmanas stockholmarna att umgås digitalt.

Under valborgsmässoafton kommer Miljöförvaltningen förstärka sitt arbete med inspektioner i utelivet, som på exempelvis restauranger och krogar.

– Det vi gjort extra nu är att vi är ute en natt på en torsdag eftersom det är valborg, säger Kristine Fornander, tillförordnad avdelningschef på livsmedelsavdelningen vid miljöförvaltningen.

Flera inspektörer kommer att vara ute, framförallt i de centrala delarna av Stockholm.

– Vi kommer att vara där vi sett att det har varit problematiskt innan, så det blir en del återbesök, säger Fornander.

Inspektioner kommer även att göras under fredagen, lördagen och söndagen.

– Med tanke på att vi haft stängningar så ska det bli spännande att se hur resultatet blir, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons