Annons

Australiska läkare varnar för farlig luft

Läkare varnar för dålig luftkvalitet i Sydney på grund av de bränder som härjar i delstaten New South Wales. Bild från förra veckan då brandröken mättes till elva gånger gränsen för hälsovådliga nivåer.
Läkare varnar för dålig luftkvalitet i Sydney på grund av de bränder som härjar i delstaten New South Wales. Bild från förra veckan då brandröken mättes till elva gånger gränsen för hälsovådliga nivåer. Foto: Rick Rycroft/AP/TT

Australiens folkrikaste stad Sydney står inför ett folkhälsonödläge på grund av röken från skogsbränder i delstaten New South Wales, varnar flera organisationer och institutioner för läkare och vårdanställda.

Under strecket
Emma Gyllestad / TT
Uppdaterad
Publicerad

I ett gemensamt upprop skriver 25 organisationer, däribland landets största fackföreningar för läkare, sjuksköterskor och barnmorskor, att rök från just terrängbränder är extra farlig på grund av de höga halterna av små partiklar (PM2,5).

"Klimatförändringar förvärrar i många fall extremväder, såsom förhållandena vid allvarliga skogsbränder, och det har en förödande inverkan på människors hälsa", heter det i uppropet.

Annons
Annons
Annons