Läkare: Värdebaserad vård är inte lösningen

Problem med bemanning och brist på vårdplatser hindrar oss i dag från att ge en bra vård. Och Värdebaserad vård är inte lösningen på problemen, skriver representanter för Stockholms Läkarförening och Karolinska universitetssjukhusets läkarförening i en replik.

Under strecket
Publicerad
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Annons

Det är med stort intresse vi läser patientföreningarnas debattinlägg om Värdebaserad vård, VBV (30/1). Vi delar varje ansats till att förbättra vården – i allt från delaktighet till vårdkvalitet, självklart ska alla i samhället vara med i den debatten.

Även vi var positiva till Värdebaserad vård när det först presenterades. Vem känner inte en tillförsikt i de självklarheter som Boston Consulting Group (BCG) presenterar. Powerpointbilder visande dagens vård i förfall. Stuprörsorganisationer, ineffektiv vård där patienten är en produkt snarare än en individ. Det är inte utan skam man sitter där och får sin arbetsvardag beskriven på ett sådant sätt. Självklart, säger man efter en sådan presentation, måste vi förändra vården och Värdebaserad vård är lösningen!

Annons
Annons
Annons